Jablíčkový makovec

Připravte si s Apetýtem jablíčkový makovec. Recept je jednoduchý v tom, že změříte vše na hrníčky, takže hurá do toho!

Připravte si:

  • 2 velká jablka (nastrouhaná nahrubo a bez slupky)
  • 1 hrnek mletého máku
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku soli

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Nejprve vymíchejte metličkou vejce s oběma cukry do pěny.
  3. Pak přidejte nastrouhaná jablka, mletý mák, prášek do pečiva, sůl, olej a mléko.
  4. Vše promíchejte a postupně vmíchejte i mouku.
  5. Nejprve jeden a 1/2 hrnku a opatrně dosypávejte.
  6. Těsto by nemělo být příliš hutné, záleží na šťavnatosti jablek.
  7. Množství těsta je na velkou dortovou formu (bude vyšší) nebo menší plech.
  8. Formu předem vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
  9. Pečte 45–60 minut, dopečení zkuste špejlí.

Tip: Makovec bude ještě lepší až druhý den. Při servírování ozdobte šlehačkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.