Jak cestovat se psem v autě?

14. červen 2014

Možná už jste to zažili - chcete někam odjet, ale pes nechce jít do auta. Někteří špatně snášejí i cestu autem samotnou, před tušeným odjezdem se schovávají, mají žaludeční problémy… Jak tento problém vyřešit?

Je to jako u dětí, pokud víte, že pejsek zvrací, dáte mu včas malý kousek osvědčené tabletky, která nevolnosti zabrání. A co pes, kterého jízda autem stresuje? „Během cesty se mu věnujte, hlaďte ho, uklidňujte. Pes by si měl zvyknout, že na konci výletu na něj čeká něco pozitivního, nač se může těšit,“ říká Martin Smrček, vedoucí oddělení programu a obsahu v Zoologické zahradě hlavního města Prahy. A také autor či spoluautor mnoha knih o psech a dalších zvířecích kamarádech.

Jaké je resumé? Když psa učíte jízdě autem, několikrát za den společně do auta nastupte, poseďte, podiskutujte, případně nabídněte pamlsek. V autě může čekat i jeho oblíbená hračka. Pochvalte ho a zase vystupte. Příště zkuste zavřít dveře, pak nastartovat, případně kousek popojeďte. Až budete mít natrénováno, vyjeďte na první výlet - ale pozor - nikdy ne k veterináři, ale do přírody, kde si budete hrát! A to by v tom byl čert, aby se jízda autem vašemu psovi nezalíbila.

Cílem výletu je tentokrát koupání
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.