Jak čtou nevidomí v mapách, ukazuje unikátní expozice Technického muzea v Brně

30. březen 2016
Česko – země neznámá

Jedna z expozic brněnského Technického muzea představuje svět nevidomých a jejich pomůcek. Vedle dobře známých věcí, jako je například akustická signalizace na přechodech pro chodce, se mohou návštěvníci seznámit i s dalšími užitečnými vynálezy. Některé pocházejí už z 19. století.

„Expozice je určena především vidícím návštěvníkům, protože nevidomí vystavené předměty velice dobře znají ze svého každodenního života,“ říká Dana Massowová z oddělení komunikace a marketingu muzea. Jedním dechem ale dodává, že to samozřejmě neplatí pro starší exponáty, které dnes nahradily modernější pomůcky. Do historie tak například patří první akustický maják, který nevidomé navigoval ke vchodu do pražského metra.

„K nejstarším exponátům určitě patří historická dřevěná mapa Rakouska-Uherska složená z jednotlivých částí někdejší monarchie. Ze stejné doby pocházejí i staré dřevěné hry, například speciální šachy pro nevidomé,“ dodává průvodkyně.

Na nejstarší vystavené kousky si návštěvníci sáhnout nemohou, mohou si ale například zalistovat novějšími plastickými mapami vyrobenými speciálně pro lidi se zrakovými problémy.

Akustickou signalizaci na přechodech dobře znají i vidící

Počátek unikátní expozice Technického muzea v Brně sahá do roku 1992, kdy v jihomoravské metropoli založil Slepecké muzeum legendární tyflopedagog Josef Smýkal. Po letech samostatné existence bylo v roce 2000 Slepecké muzeum včleněno do struktury technického muzea a dnes patří mezi jeho nejnavštěvovanější části.

Stálou expozici navíc doplňují sezónní výstavy a speciální akce. „Momentálně tady máme výstavu k devadesátým narozeninám právě pana Smýkala. Kromě toho přímo tady pořádáme také koncerty anebo setkání majitelů vodících psů,“ dodala Dana Massowová.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.