Jak cvičit psa v domácím prostředí

5. prosinec 2020

Možná jste si před nedávnem pořídili čtyřnohého kamaráda, aby vám bylo v období pandemie koronaviru veseleji. Chtěli byste z něj mít šikovného, poslušného psa. Vězte, že psy lze cvičit i v domácím prostředí, v bytě nebo na zahradě. Zvlášť pro mladší pejsky je to ideální místo, které mají dobře prozkoumané, nic je nerozptyluje a soustředí se jen na povely. Jak na to? Na otázky odpovídá Zuzana Novotná ze společnosti Spokojený pes.

Které základní povely lze cvičit?

Nejprve bychom se měli zaměřit na reakci na jméno a přivolání za každé situace. V tom nám hodně pomůže, že si s pejskem budeme hlavně hrát. Hrou posilujeme náš vztah, pes ví, že je s námi legrace a má tedy důvod k nám přijít, když ho voláme. Existují i takzvané přivolávačské hry, které nám v tomto ohledu dost pomohou.

U malého štěněte budeme muset hned v prvních dnech začít učit i povel „NE“. Štěňata jsou zvědavá, vše prozkoumávají, koušou a se vším si chtějí hrát. Díky povelu ne jim vysvětlíme, že tato činnost není správná. A nabídneme jim jinou činnost, pro nás vyhovující a pro ně minimálně stejně zajímavou.

Pro někoho zbytečný, ale pro mnohé z nás důležitý je i povel „sedni“. Díky povelu „sedni“ můžeme naučit psa klidu a kontrole. Určitě to znáte, nesete psovi misku s krmením, on ji tak moc chce, že kolem vás poskakuje a hrne se do misky ještě dříve, než jí položíte na zem. Podobné je to s vítáním, když přijdete domů, vy anebo návštěva. Pes vás vítá tak bujaře, že na vás skáče. Obě chování lze snadno vyřešit tím, že budete chtít po pejskovi, aby seděl, pak teprve přijde odměna: krmení či mazlení.

Poté můžeme přejít ke složitějším povelům. Které to jsou?

Především každý z nás bude potřebovat jiné povely. Záleží na tom, jestli máme psa v bytě nebo na zahradě, jestli je pouze rodinný společník nebo ho připravuji na dráhu psího sportovce a podobně.

Můžeme učit například polohy „lehni“ a „stůj“. Výdrž v polohách, tedy takzvané odložení s povelem „zůstaň“. Pro klidné venčení můžeme psa učit chůzi u nohy. Pro bytové chlupáče se bude hodit i povel „místo“, tedy aby pes odešel lehnout si na svůj pelíšek a tam zůstal.

Hrou posilujeme vztah se psem

Pro ty, kdo chtějí se psy sportovat, se bude hodit množství dalších triků, jako je zvedání předních i zadních pacek, podávání různých předmětů, otáčení se kolem své osy, obíhání předmětů, couvání. Vždy ale musíme brát ohled na věk štěněte. Složitější cviky učíme ve chvíli, kdy na ně pes věkem dozrál.

Co nácvik aportování?

V bytě? Možné to je, ale v první řadě potřebujeme neklouzavou podlahu, ideálně koberec, aby si pejsek neublížil. No a v druhé řadě dejte pozor, ať v bytě něco nerozbijete. Pokud však chcete učit aport na zkoušky, budete se řídit metodikou, její začátky jsou klidné a naprosto bezpečné i pro interiér.

Můžeme trénovat i chůzi do schodů, zvykat na zvuky domácích spotřebičů…

Možná to zní vtipně, ale ano, někteří psi se mohou bát schodů a je dobré je s nimi seznamovat postupně. Stejně tak můžeme psa postupně zvykat na různé zvuky domácích spotřebičů, zvonku, ale i na různé povrchy, se kterými se může v životě setkat. Tedy chůzi po dřevě, molitanu, gumové podložce, mezi PET lahvemi nebo míčky, těch možností je opravdu hodně.

Neměli bychom zapomínat ani na nácvik běžné manipulace a péče o psa. Občas je potřeba psa zvednout, vyčesat, ostříhat drápky, u veterináře přidržet, aby ho lékař mohl ošetřit. I na to jsou různá cvičení, jak správně postupovat.

Jak se vyhnout chybám při cvičení?

Nejlepším řešením je svěřit se do péče zkušeného trenéra. To je v dnešní době o něco složitější, ale náhradou mohou být online kurzy. Vy se při cvičení natáčíte na video a trenér vám poskytuje zpětnou vazbu. Až budete zkušenější, chyby na videu uvidíte sami. Proto je dobré, aby si cvičení natáčeli i pokročilejší.

Co doporučíte lidem, kteří k takové technice nemají přístup?

Většina trenérů v dnešní době pracuje s klienty velmi individuálně. Pokud tedy třeba starší lidé nemají možnost, aby jim s online kurzem někdo pomohl, natáčel je a zprostředkoval komunikaci s trenérem přes internet, doporučuji domluvit se s trenérem telefonicky na jiných možnostech. Spousta informací se dá předat i v tištěné podobě. Ke konkrétnímu problému jsme schopni doporučit knížky, kde je vše popsané, anebo trenéři mohou poskytnout vlastní materiály. Případně je možné domluvit individuální lekce v domácnosti klienta.

Musíme se ale připravit na to, že v běžném režimu, v přírodě, ve městě, ve směsici hluků, mezi ostatními psy, naučené nebude fungovat tak dobře, jako v domácím prostředí…

Nebude to hned, to je pravda. Záleží jen na nás, zda naše cvičení dovedeme k dokonalosti, aby naučené věci fungovaly za každé situace. Bude to chtít hodně trpělivosti a vůle. Postupně podmínky ztěžovat, do výcviku zapojit různé zvuky, pachy, pohozené hračky či jídlo a postupně přenášet cvičení ven. Nejprve do prostředí, které pes nezná, ale jsme tam sami a nikdo nás neruší. Pak do rušnějšího prostředí, až se dopracujeme k parku, kde venčí všichni z okolí, ale pes bude vnímat povely i tam.

Spustit audio