Jak grilovat žebra

Teplé letní večery přímo vybízejí k posezení u grilu a přípravě dobrého jídla. Grilování masa je jednoduchá záležitost, ale přesto se vyplatí dodržet některé zásady. Důležitý je zejména výběr topiva.

Na grilování jsou vynikající například žebírka. Je však nutné naložit je předem do marinády z oleje, nebo do piva a nechat pár hodin odležet v chladu. Při vlastním grilování musíme dát pozor zejména na intenzitu žáru ohniště. Základní chybou je, že se nenechá pořádně rozehřát uhlí. Doporučujeme používat brikety z dřevěného uhlí, protože drží stabilnější teplotu, uhlí sice rychleji vzplane, ale také mu rychleji jde teplota dolů. Takže pokud chceme maso jen lehce ožehnout, použijeme uhlí, pokud propéct, použijeme briketu.

František Kšána

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Řezník František Kšána