Jak jíst rohlík nebo chléb ke gulášové polévce? Nebuďte jako dědeček z minulého století

12. říjen 2025

Často k polévce dostaneme pečivo. Jak k ní jíst rohlík nebo chléb? Můžeme si ho namáčet, ukusovat. Co s ním máme dělat? Radí Ladislav Špaček.

Rozhodně si krajíček chleba nebo rohlík nemůžeme natrhat na kousky a vložit do gulášové polévky. To dělával můj dědeček, ale dneska už jsme někde jinde.

Pečivo budeme ulamovat po soustech, vkládat ho do úst a zajídat polévkou. Nebudeme to znečišťovat, že bychom potom rozmočený chléb vytahovali z polévky. Je to nechutné a není k tomu žádný důvod.

Když to uděláme tak, že vložíme sousto rohlíku nebo chleba do úst a zalijeme lžící polévky, dosáhneme úplně stejného efektu. Akorát, že to, co se odehrává v ústech, nevidí nikdo jiný. Proto bychom měli pečivo ulamovat, nikoliv ukusovat nebo vkládat do polévky.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Spustit audio