Jak ochránit choulostivé dřeviny a rostliny v květináčích před mrazem?

6. listopad 2021

Které dřeviny v zahradě nebo v nádobách je potřeba chránit před mrazem a jak? Především ty choulostivé, ty, které mají původem blíže ke Středomoří, nebo ty čerstvě vysazené. Radí Tomáš Vencálek, kurátor dřevin z Botanické zahrady hlavního města Prahy v Troji.

Dřeviny v zahradě můžeme zakrýt chvojím, obalit pletivem, které vysypeme listím. Pokud se jedná o hodně choulostivé dřeviny a čekáme velké mrazy, lez je obalit bílou netkanou textilií. Ale tak, aby byla flexibilní a v bezmrazých dnech jsme mohli rostliny větrat, aby se pod textilií nezapařily. Týká se to především opadavých dřevin, které nepotřebují světlo.

Použít můžeme rohož, která dřevinu zastíní, nebo stříšku, která ji ochrání před hřejivými slunečními paprsky v předjaří. Stříška zároveň zajistí, že se dřevina nerozláme pod nánosem sněhu. Dobré jsou stříšky z latěk, které jsou prodyšné a díky nim se hmota sněhu „rozbije“. Použít je můžete u rododendronů nebo stálezelených dřevin, které by mohla váha sněhu poškodit.

Rododendrony lze ochránit laťkovou stříškou před nánosy sněhu

Rozvětvené anebo sloupovité dřeviny (různé kultivary jalovců, cypřišů…) bychom měli svázat, aby se nerozlámaly nebo neohnuly, těžko se z toho pak vzpamatovávají. Rostlina se navíc nemusí vrátit do původního tvaru, pro který byl kultivar vyšlechtěný. A to je škoda.

U mladých kmenných dřevin, do doby, než si vytvoří hrubou borku, je kmínky možné jako ochranu před mrazem (aby nevznikaly takzvané mrazové desky) zatřít. Existují nátěry, které odrážejí světlo, a nejsou pouze zářivě bílé, ale i světle žluté nebo žlutozelené. Další možností je kmínek obalit rohoží, ale v dostatečném rozestupu, aby pouze stínila a kmínek mohl „dýchat“. Nezapomeňte pak ochranu včas odstranit, aby se v předjarních dnech a týdnech díky sílícímu slunci rostliny nezapařily.

V bezmrazých dnech, pokud je to potřeba, zaléváme (především čerstvě vysazené dřeviny). Ostatně, důležité je zalévat i před zimou, a taky hnojit. Ideální je už od srpna všechny dřeviny přihnojovat podzimními hnojivy. Přihnojení do příchodu zimy můžeme třeba třikrát zopakovat. Zejména u jehličnanů je to žádoucí, mnohem lépe přežijí zimu. Použít můžeme hořkou sůl, zvýší vitalitu dřevin.

Ochrana rostlin v nádobách

Rostliny v nádobách můžeme také zakrýt chvojím nebo prodyšnou textilií (a nezapomeneme ji včas odstranit). Platí pravidlo, že dřeviny, které zvládají naši zimu zasazené v zemi, při správné péči to zvládnou i v nádobě. Na zimu je postavte na místo, kde nefouká, není průvan, na klidné kryté místo, aby se nevysušoval substrát. Ne na slunce, vhodná je třeba východní strana. Nestavte (ani nesázejte) dřeviny pod šikmé střechy, odkud sjíždí hromady sněhu.

Dřeviny, které zvládají naši zimu zasazené v zemi, při správné péči to zvládnou i v nádobě

Pokud nádoby nejsou dostatečně velké, prostorné, je možné je obalit textilií, obložit polystyrénem nebo slámou tak, aby nepromrzly. Lepší je použít materiál prodyšný zevnitř ven, než hermeticky uzavřít, rostlina by mohla uhnít. Čím menší nádoba, tím rychleji substrát vysychá, zasoluje se, rychleji promrzá. Mráz vysušuje. Důležitá je také zálivka, dřevina v nádobě by neměla přeschnout ani v zimě. Zaléváme v bezmrazých dnech, ale musí být zajištěn odtok, aby se rostlina nepřemokřila.

Rostlinám v nádobách na podzim také zajistíme přísun živin. Jaká použít hnojiva a proč je pobyt v nádobách pro dřeviny nekomfortní? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio