Jak používat AI při studiu? Nebát se, nelhat a nekrást, říká odborník na akademickou etiku

21. březen 2024

„Daleko více se budeme setkávat s tím, že texty budou výsledkem spolupráce člověka a nástroje umělé inteligence,“ vysvětluje Tomáš Foltýnek, odborník na AI a akademickou etiku z Masarykovy univerzity. Jak eticky používat nástroje umělé inteligence při studiu?

„Potenciálně vhodnější nástroje jsou ty, které mají jazykový model propojený s databází znalostí,“ říká. Když nástrojům položíme dotaz správným způsobem, dají se využít například při učení na zkoušku nebo literární rešerši.

„Zadáte dotaz nebo téma, ono to vyhledá deset nejrelevantnějších článků a s pomocí jazykového modelu vám poskytne odpověď. V té odpovědí jsou hned odkazy na zdroje, takže si k tomu můžete dohledat další informace a ověřit, že v těch zdrojích jsou a model nehalucinuje,“ popisuje Foltýnek a upozorňuje, že problémem chatbotů bývá právě absence factcheckingu.

„Plagiátorství vznikne, když využijeme jiné zdroje a řádně na ně neodkážeme v situaci, kdy se od nás očekává originální dílo,“ upozorňuje. Kdy a jak použití AI citovat? „Současné přesvědčení je, že bychom nástroje citovat měli zejména v případě, kdy jejich využití ovlivňuje myšlenky a obsah toho dokumentu,“ říká a jako příklad uvádí navržení osnovy nebo vygenerování části textu.

Jak se odhalují plagiáty? Pusťte si celý díl Studovny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.