Jak pracovat s fotovoltaickými panely. Vyplatí se i v domácích podmínkách?

28. duben 2018

Využívání obnovitelných zdrojů energie se stává hitem. Vyplatí se to ale i v domácích podmínkách? A jaká je návratnost třeba u fotovoltaických systémů? Odborníci se shodují, že výhody pocítíte pouze v případě, když sami dokážete spotřebovat to, co vyrobíte.

Ohřev vody za pomoci solárních systémů je už u nás poměrně rozšířen. Slunce zde ohřívá kapalinu, která pak přes výměník ohřívá například vodu v domácím bazénu. Fotovoltaické panely za pomoci slunečného svitu přímo vyrábějí elektrickou energii.

Ideální je jejich umístění na šikmé střeše o sklonu cca 35 stupňů, otočené na jih nebo maximálně o 30 stupňů na jihovýchod nebo jihozápad. Plocha panelů je přímo úměrná výkonu elektrárny. Běžný provoz domu zvládne pokrýt už cca 40m2 panelů. Vyprodukují za slunečného dne asi 5kW elektrického výkonu, což zhruba odpovídá běžné spotřebě středního rodinného domku.

Pokud panely vyrábí, je nejlepší elektřinu přímo spotřebovat, případně uložit na dobu, kdy slunce svítit nebude. Odborníci rozhodně nedoporučují dodávat vyrobenou energii do sítě. Výkupní ceny jsou od malých zdrojů bez podpory státu tak nízké, že je to zcela nerentabilní.

Přebytek vyrobené elektrické energie můžete ukládat do baterií. Ty ji uschovají na dobu, kdy ji v domácnosti využijete. Nevýhodou je ale poměrně vysoká cena bateriových bloků, která staví tento systém na hranici rentability.

K solárnímu systému patří i střídač a regulace

Řešení se ale vyplatí tam, kde není možné napojit objekt na běžnou elektrickou síť. Například u rekreačních objektů je díky panelům a bateriím možné zajistit osvětlení a provoz energeticky nenáročných spotřebičů i bez sítě.

Asi nejekonomičtěji se jeví využití fotovoltaických panelů k ohřevu vody. Dnešní bojlery umožňují umístění dvou topných těles na stejnosměrný proud z panelů a na střídavý proud ze sítě, které regulace umí podle potřeby zapojovat tak, aby byla voda vždy ohřátá. S využitím dotace na tento systém se jeho návratnost pohybuje kolem 15 let.

Bohužel fotovoltaické systémy fungují spolehlivě pouze v době, kdy lze předpokládat intenzivní sluneční svit. Od října do konce února je jejich výroba minimální a nelze s ní moc počítat. Je to tedy do jisté míry sezonní systém, který může například ohřát vodu v době, kdy ji neohřívá kotel na vytápění domu.

Stavba solárního systému je sice do jisté míry stavebnice, přesto odborníci doporučují nechat zpracovat návrh někoho, kdo má s fotovoltaikou zkušenosti. Jedná se o sofistikovaný systém, kde každá chyba může přijít poměrně draho. A vzhledem k tomu, že je to také zásah do elektrické instalace, měla by montáž provádět osoba s příslušným oprávněním.

Střecha o sklonu 35 stupňů ideálně natočená na jih a o ploče cca 40 m čtverečních je schopna zásobovat celý dům

Přesto se fandové shodují, že fotovoltaické systémy do budoucna mají smysl. Zejména proto, že do jisté míry umožňují domu být nezávislý na vnějších dodávkách, šetří fosilní paliva a nutí domácnosti lépe hospodařit s energií. Předpokládá se také, že ceny akumulátorů a fotovoltaických panelů budou postupně klesat, což zařízení přece jen udělá poněkud dostupnějšími.

autor: kbz
Spustit audio