Jak připravit čirý vývar a čím docílíte silnější chuti? S tipy přichází Babské rady
Polévka je grunt! Čím můžete odstranit přebytečný tuk na hladině polévky? Stačí po vychladnutí na povrch položit kuchyňskou papírovou utěrku, ta tuk posbírá.
Ostatně papírovými utěrkami můžete také vyložit cedník nebo sítko a odstátý vývar přes ně opatrně slít. Funguje i několik kostek ledu, tuk okolo nich ztuhne a přilne k nim – dá se potom pohodlně vylovit.
Tuk nemusíte vyhazovat, ale uchovat k pozdějšímu užití při dalším vaření. Vývar – základ polévek i omáček – povýší to, když předpečete kosti, získáte silnější chuť.
Pokud chcete dosáhnout čirého a nezakaleného vývaru, nejprve kosti pečlivě umyjte pod tekoucí studenou vodou a vložte do pekáčku. Stačí je zlehka potřít olejem a péct zhruba 15 minut na 200 °C.
Ve správném vývaru by nikdy neměla chybět petržel, mrkev a celer. Ideální poměr jsou 2 porce mrkve, 2 porce petržele a 1 porce celeru. Samozřejmě nevynecháme cibuli, kterou byste měli vařit i s čistou slupkou. Vývar tím získá zlatavý odstín.
Související
-
Polévka je grunt. Proč byste si měli dát poctivý vývar?
Teplé, studené, slané, sladké, čiré i zahuštěné. Polévky lze datovat od pravěku, jelikož si maso nebo kosti z mamuta lidé vyvářeli ve vodě. Vak ze zvířecí kůže oblo...
-
Tukožroutská polévka
Páteční Apetýt pro vás má recept na polévku, která může pomoci s kilogramy po Vánocích.
-
Zapomeňte na kostku. Při vaření sáhněte po poctivých vývarech ve sklenicích
Také vás trápí, co přidat do vašeho jídla, když se v receptu objeví rada: přilijte vývar? Existuje i jiná možnost než tuhá kostka nebo gelový bujón.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.