Jak se balí potraviny? Základem je zdraví zákazníka
Obaly jsou všude kolem nás a těžko bychom si bez nich dokázali představit normální život. Chrání potraviny před zkažením, umožňují snadnější transport, chrání obsah výrobku před nežádoucími škůdci. Obal informuje, dávkuje a svým tvarem se stále přizpůsobuje k co nejsnadnější manipulaci.
Obaly a balení mají samozřejmě svoji historii. Kdysi se k uchovávání potravin používaly přírodní materiály. Jiné ostatně k dispozici nebyly. Hodily se různé listy, spletené traviny nebo vydlabaná tykev.
Ačkoliv jde vývoj obalového materiálu stále kupředu, papír je oblíbený už dlouhá staletí. Historici hovoří o tom, že se v Číně do archů zpracované kůry balily potraviny už v době 100 - 200 let před n. l. Během dalších patnácti století se výroba papíru zdokonalovala a přenesla na střední Východ a následně do Evropy.
Tehdy šlo ještě o lněná vlákna, později o materiál ze starých bavlněných hadrů. Až v roce 1867 se začala používat dřevina jako surovina k výrobě papíru.
Nejnovější jsou plasty
Plast představoval velkou změnu, v současnosti vidíte plastové obaly prakticky všude. Používají je jak výrobci, tak i distributoři potravin. Všichni musí samozřejmě dodržovat předpisy, jelikož je v sázce zdraví zákazníka. Potraviny je tedy možné ukládat pouze do obalů, které jsou určeny pro styk s potravinami. Asi nejčastěji se k balení potravin používá velmi tenká plastová polyetylenová fólie.
Prodejci mají hned několik možností, do čeho potraviny balit: do papíru, papírového sáčku, papírového přířezu s fólií, potravinové fólie, mikroténového sáčku, fólie s obvodovým svárem, do plastových misek, papírové krabice.
Jde o naše zdraví
To co platí pro dovozce, výrobce i prodejce, platí také pro nás. Na paměti bychom totiž měli mít, že obal, v kterém jsme potraviny obdrželi, není vždy vhodný pro dlouhodobé skladování. Měli bychom tedy například salámy a sýry přendat do jiného, které musí splňovat základní požadavek – být určen pro styk s potravinami.