Jak se v minulém století provozovalo krejčovské řemeslo, ukazují v Muzeu Záhoří ve Veselíčku

22. duben 2019
Česko – země neznámá

Muzeum Záhoří ve Veselíčku na Přerovsku otevřeli před pár lety. Vzniklo přestavbou chátrající a nevyužívané obecní budovy, která se proměnila k nepoznání. Prostory se podařilo vybavit dobovým nábytkem, typickým pro oblast Záhoří. A to díky ochotě místních obyvatel, kteří zapůjčili i některé starožitné předměty.

Exponáty z vlastních domácností po svých předcích přinášejí i na tematické výstavy. V muzeu je pořádají pravidelně a pokaždé připomínají historii a tradice vesnice i celé oblasti Záhoří.   

Aktuální výstava v Muzeu Záhoří nazvaná Jak jsme žili - šili patří do série věnované stoletému výročí vzniku samostatného Československa. Tentokrát představuje krejčovské řemeslo, jak se na venkově provozovalo právě v minulém století. Obdivovat můžete staré šicí šlapací stroje proslulých značek Singer, Minerva nebo Lada, ale nechybí ani ty méně známé. Nestojí tam ale jen tak. Vypadají, jakoby od nich švadleny právě odešly. Tu leží módní časopis, tam zase krabice s nitěmi či jehlami. Modely, které se na nich šily, jsou vystavené na figurínách. 

K šití samozřejmě patřila i spousta dalších nezbytných pomůcek. Od krabic na ukládání nití až po ručně vyráběné jehelníčky. A protože se na venkově také hodně pletlo, nechybí klubka vlny nebo staré jehlice. Pokrok na výstavě představuje elektrický pletací stroj. Ten někteří návštěvníci střední generace důvěrně znají. Mezi další vybavení  krejčovských dílen pak patřily také žehličky, mandly a spousta dalších předmětů. I o tom se na výstavě přesvědčíte.  

Návštěvníky výstavy upoutá i jarní výzdoba. Samozřejmě tradiční, záhorská a velikonoční. Nechybí větve nazdobené kraslicemi a ve světnici je slavnostně prostřeno. Na stole věnce a ptáčci z těsta, upečený mazanec. Objevíte také pletené pomlázky i oblíbené řehtačky. 

Výstava Jak jsme žili - šili je otevřená v Muzeu Záhoří do konce dubna vždy v pátek a sobotu od 16 do 18 hodin. Jeho návštěvu můžete ve vesnici spojit s prohlídkou obnoveného zámeckého parku, nebo se vydat po naučné stezce k památníku obětem napoleonských válek v nedalekém lese.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.