Jak se žije Židům v Olomouci, Židé v březnu 1939 a 120 let od Hilsnerovy aféry

24. březen 2019

Zavítáme do Židovské obce v Olomouci. Židé mezi Čechy a Němci – to bylo téma k diskusi v Maislově synagoze. Před 120 lety Hilsnerova aféra ukázala na český antisemitismus.

Tento týden si olomoucká židovská obec připomněla den zapálení místní synagogy. Osm dekád po tragických událostech se židovské komunitě v hanácké metropoli žije dobře. Má stabilní počet členů a podílí se na řadě akcí pro veřejnost, ať už to jsou Dny židovské kultury Olomouc nebo pokládání kamenů zmizelých. Aktuální vzpomínková akce se sešla s nejveselejším židovským svátkem Purim. Přípravy na něj zachytila Martina Pouchlá.

Německá okupace Československa v březnu 1939 ukončila dobu Masarykovy první republiky. V kolektivní paměti Čechů představuje příklad dobrého soužití Čechů a Židů, ten se však mění již od doby Mnichovské dohody. Jak se tehdy zachovala česká veřejnost a instituce vůči českým Židům a jaké je současné naladění vůči Židům v Evropě? O tom se diskutovalo v Maislově synagoze. Natáčela tam Terezie Jirásková.

Kopie německého originálu Mnichovské dohody

Před 120 lety u nás vypukla antisemitská Hilsnerova aféra, která nejen ve své době významně ovlivnila politické dění. Bude o ní mluvit Leo Pavlát.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio