Jak se žilo v raném středověku? To ukazuje replika velmožského sídla u Chrastavy

16. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Curia Vitkov je jedním z nejstarších archeoskanzenů v Čechách. Komplex postavený mimo civilizaci nad Horním Vítkovem u Chrastavy nedaleko severočeského Liberce začala před několika lety budovat parta nadšenců. Za tzv. polským plotem se ukrývá například komfortnější dům šafáře, skromnější obydlí čeledínů nebo stodola.

Cílem celého projektu je představit návštěvníkům dobu raného středověku způsobem, který nemohou nabídnout regionální muzea a běžné expozice. „Chtěli jsme vytvořit něco unikátního, něco, co tady nebylo, a to z doby, které se nikdo moc nevěnoval,“ vysvětluje jednatel sdružení Curia Vitkov Ladislav Tomič.

Rozcestník uprostřed velmožského dvorce upoutává na celou řadu objektů, které tu členové sdružení spolu s dobrovolníky vystavěli. Plánů do budoucna je ale stále víc než dost. „Tady bude stát kostel, v podstatě jediná kamenná stavba,“ říká Tomič a pokračuje: „Máme už také plány na palác trochu jiné konstrukce.“

Největší a nejluxusnější objekt, který je ve velmožském sídle momentálně k vidění, je sídlo šafáře, zástupce pána dvorce. O pohodlí se ale ani v tomto případě hovořit nedá, alespoň z dnešního hlediska.

Na malém prostoru tu žili pohromadě až dvě generace, kvůli zimě zde byla pouze malá okna a teplo tu také příliš nebylo. Projevem tehdejšího luxusu byla pec s dymníkem. „Pec se samozřejmě dá roztopit, vymést a dá se v ní potom i péct. Zkoušeli jsme tam upéct chleba, ale i husu,“ říká s úsměvem Ladislav Tomič.

Curia Vitkov je jedním z nejstarších archeoskanzenů v Čechách

Součástí velmožského dvorce je také středisko řemeslné výroby a hospodářské správy. Při akcích, které se tu pořádají, mohou tak lidé pozorovat práci kováře, hrnčíře nebo tesaře. Některé činnosti si pak mohou i sami vyzkoušet – třeba si vykovat svůj vlastní hřebík.

V současné době není velmožské sídlo veřejnosti přístupné pravidelně, pouze u příležitosti tematických akcí. Tou nejbližší bude masopust. Do komplexu mohou lidé nahlédnout i jako dobrovolníci. Pokud by se chtěla s životem ve středověké tvrzi seznámit větší skupina, správce ji po domluvě rád celým komplexem provede.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio