Jak si jdu za svým snem? Můj sen přišel ke mně, říká Eva Josefíková

16. srpen 2016

Čertova nevěsta, půvabná Verunka z filmu Signál nebo Markétka z Donšajnů Jiřího Menzela, to jsou některé z rolí mladé a talentované Evy Josefíkové. Když si dívky představují svůj sen o filmové branži, podobá se dost často kariérnímu startu herečky pocházející z Uherského Hradiště.

Eva Josefíková pochází ze Slovácka. Kraj, s kterým jsou spjaté klobásy, vdolečky, víno nebo slivovice se samozřejmě nezapře ani u mladé herečky. Nedělá ji ostatně problém dát si večer místo chipsů škvarky. „Jsem takový slovácký typ, takový slovácký vdoleček,“ říká o sobě s úsměvem obsazovaná herečka.

Vystudovala osmileté gymnázium a chtěla studovat marketing a média. Nejvíc ji to přesto táhlo k divadlu, od kterého ji ale odrazovali. „Nechtěla jsem si to přiznat, protože je to přeci jenom trošku divné povolání. Když jsem třeba na gymplu řešila s psychologickým poradcem, kam bych se chtěla hlásit, dočkala jsem se mírného úsměšku, že na DAMU tedy radši ne, radši běž maturovat z matematiky, holčičko. Ale jsem ráda, že to nakonec vyšlo a skepse okolí nebyla na místě. Nakonec můžu dělat to, co mě baví.“

Rodiče měli prý taky nejprve obavy, do jakého bohémského prostředí svoji dceru vypouští. Brzy ale zjistili, že je to stále stejná Eva, akorát v Praze a akorát občas na prknech nebo před kamerou. Kariéru si přitom Eva Josefíková nastartovala snově. Při zkouškách na DAMU ji viděla dramaturgyně Národního divadla, která jí následně rovnou nabídla roli.

„Potřebovali někoho, kdo jim vytrhne trh z paty. Herečka, která hrála Barunku v Národním divadle, otěhotněla. A vzhledem k tomu, jsme si s Magdou Borovou typově velmi podobné, cvrnkla je moje přítomnost do nosu na přijímačkách. Ne že by mi zrovna rovnou nabídli roli k nazkoušení v Národním divadle, to ne.“

Eva Josefíková, Jan Rosák

Po úspěšném přijímacím řízení se v každém případě obrátil herečce život naruby tím správným směrem. Během prvních angažmá si potvrdila, že je před diváky spokojená. „Když se mě lidi ptají, jakým způsobem si jdu za svým snem, říkám, že ten sen přišel ke mně,“ dodává Eva Josefíková.

Poslechněte si celý rozhovor Jana Rosáka s Evou Josefíkovou
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio