Jak těžba mění krajinu, uvidíte na naučné stezce Zlatý kůň. Provede vás lomy

22. červen 2017
Česko – země neznámá

Oblast Českého krasu ve Středočeském kraji nabízí jedinečné přírodní útvary. Krajina plná vápencových skal, listnatých lesů a lesostepí se rozprostírá podél řeky Berounky mezi Prahou a Berounem. Kdysi dávno se na dně teplého prvohorního moře usazovaly schránky mořských živočichů, ze kterých vznikl mimořádně kvalitní vápenec.

A jeho následná těžba v přírodě zanechala nesmazatelnou stopu. Jedním z nejnavštěvovanějších míst je okruh po naučné stezce, která vychází přímo od slavných Koněpruských jeskyní.

Trasa je pojmenována po vrchu Zlatý kůň, který je se svou výškou 475 metrů nad mořem druhým nejvyšším vrcholem Českého krasu. Je z něj překrásný kruhový výhled na Chráněné krajinné oblasti Brdy, Křivoklátsko a celý Český kras. Orientaci ulehčuje několik popisných panelů s fotografiemi a přesným popisem kopců. Impozantní jsou také výhledy do Velkolomu Čertovy schody. Stále funguje, nicméně krásu okolní přírody narušit nedokáže.

Trasa je dlouhá přibližně 3,5 kilometru a je rozdělena na dvě části, které lze projít i samostatně. Propojuje lomy, kde těžba už skončila a příroda si místa bere pozvolna zpátky. Dojít můžete až k lomu Na Kobyle, ale pokud se rozhodnete pro trasu kratší, určitě vás ohromí návštěva Houbova lomu. Tam můžete zblízka vidět celou odtěženou stěnu s různými vrstvami hornin, které demonstrují geologickou minulost místních vápencových skal. V horní části skalní stěny je dobře viditelný vstup do tunelu, kde byly při těžebních pracích v 50. letech objeveny Koněpruské jeskyně.

Houbův důl a nahoře vchod do Koněpruských jeskyň

Po celém Českém krasu se nacházejí různá geologická zastavení. Jedním procházíte na naučné stezce Zlatý kůň. Jde o kamenné moře, které vzniklo v důsledku těžby. A komu není zatěžko sklonit se k zemi, může najít kameny s otisky zkamenělých mořských živočichů. Snadno je objevíte, protože se nacházejí prakticky na všech zdejších kamenech. Můžete najít zkamenělé lilijice, korály, ramenonožce, plže, trilobity a jiné.

Spustit audio