Jako první se při výlovu z vody vytahují nejcitlivější ryby, candát nebo štika

Pravidelné podzimní výlovy jihočeských rybníků jsou tady. Za sebou má už letošní výlov i král rybníků Rožmberk u Třeboně nebo rybník Černiš. To je největší rybník přírodní rezervace Vrbenských rybníků. Obhospodařují jej Společnost Lesy a rybníky města Českých Budějovic s. r. o. a od nynějšího výlovu očekávají zhruba 230 metráků ryb.

Ještě na začátku dvacátého století se o rybníku Černiš psalo, že má rozlohu 60 hektarů, dnes je to čtyřicet, ovšem samotné vodní ploch kolem třiceti hektarů. Ale z této i tak velké rozlohy zůstává při výlovu jen zlomek.

Výlov rybníka Černiš

Kdo pracuje při výlovu

Jak vlastně takový výlov probíhá? Dá se říci, že šest staletí stále stejně vyzkoušenou a osvědčenou metodou. Největší podíl práce v ní má člověk. Část jeho práce sice zastane technika, ale ne všechnu. Zátah se připravuje u před výlovem. Rybník se musí nejprve vypustit.

„Rybník musí být přistrojený, aby se dal zatáhnout,“ přibližuje v rybářském názvosloví Pavel Oberreiter, vedoucí rybničního hospodářství lesů a rybníků města Českých Budějovic a dodává: „Přes noc jsou tady baštýř s pomocníkem, upouštějí rybník tak, aby se ráno dal zatáhnout. My ráno přijdeme, rozdáme síť, neboli nevod a tu rybu se snažíme zahnat na jedno míst a tam jí zatáhnout tím nevodem.“

Nevod a loviště těsně před vylovením ryb

Voda se postupně stahuje do takzvaného loviště, to má rozměry zhruba padesát na třicet metrů. Rybáři, tedy fišparta s loďkami, pěšáci ve vodě i hajní na hrázi postupně do půlkruhu obkličují nahnané hejno ryb. Pak už se za povelů stahuje a zmenšuje nevod, až z něj zůstane zhruba jen desetimetrový půlkruh. Rybáři pak ryby postupně nabírají na váhu a z ní jedou skluzavkou do připravených kádí nebo nákladních aut.

Štika jde první

Nejdříve se z vody vytahují ty nejchoulostivější ryby, jako candát nebo štika. A ochutnávají rybáři to, co uloví? „Po výlovech si uděláme dolovnou, kde ochutnáváme. Nejčastěji jím kapra, nejchutnější je okoun, candát nebo sumec, který nemá svalové kostice,“ dodává Pavel Oberreiter.

Finále výlovu