Jaký mají muslimové vztah ke psům a prasatům?

10. leden 2015

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura zveřejnil na svém facebookovém účtu výzvu k obtěžování muslimů v Česku. Jako „návod na ochranu před islámem označil text, pod kterým je podepsán člen Úsvitu Jiří Kobza. V textu Úsvit mimo jiné radí lidem, aby třeba chovali psy a prasata a chodili je „venčit“ kolem mešit a dalších míst, kde se pohybují muslimové.

Text kritizoval poslanec Úsvitu Milan Šarapatka, předsednictvo hnutí se od znění výzvy nakonec distancovalo s tím, že jde o zbytečnou „bagatelizaci tématu“. Rozhovor s Tomiem Okamurou ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout zde.

Víme ale, jaký mají lidé vyznávající islám vztah k psům a prasatům? Muslimové nesmí jíst vepřové. Alespoň podle Koránu, který jim to jasně zapovídá, vysvětluje Bronislav Ostřanský, autor knihy Atlas muslimských strašáků: „Korán také zapovídá chovat prasata nebo s nimi obchodovat a připravovat z nich pokrmy pro ostatní.“

I tady ale platí výjimky: „Právníci uznávají, že muslim může pozřít vepřové, je-li k tomu donucen, nebo pokud hrozí smrt hladem, nebo v případě, že jde o záměnu,“ doplňuje Bronislav Ostřanský.

Zatímco u prasat je zákaz konzumace jednoznačný, vztah muslimů k psům je komplikovanější. „Na jedné straně se traduje, že pes je nečisté zvíře. Odtud nadávka Ty nevěřící pse! – to známe z orientalizující beletrie. Na druhé straně už se poměrně málo ví, že nečisté jsou konkrétní body,“ vysvětluje Ostřanský.

Za nečisté jsou považované sliny a také srst psů. Přijde vám to jako detail? Četníkům ze Scotland Yardu vůbec ne, nechali si kvůli tomu udělat odborný výklad, aby zjistili, jak to udělat, když potřebují se psy zasáhnout v mešitě nebo v islámských kulturních centrech. Teď už vědí, že psům musejí dát speciální návleky a také náhubky. Islámské právo mimochodem povoluje chování užitkových psích plemen.

Tolik k teorii. Praxe bývá ovšem odlišná, jak ukazuje Mohamed Shanáh, který vlastní pražské centrum péče o kůži a srst zvířat. Mohamed Shanáh se narodil v Palestině, v Československu vystudoval zemědělství a vrátil se sem v roce 1991. Před deseti lety založil Centrum péče o kůži a srst zvířat.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio