Jan Přeučil se texty učí za chůze a umí se zasmát na dvacet způsobů

6. srpen 2019

Vysílal historicky první Humoriádu. Bylo to 2. ledna roku 2014. Svěřil se: „Když jste mi před mnoha lety zavolal, ohromně mě to potěšilo.“ Napoprvé byl trochu nervózní, jak to dopadne, jaká bude odezva posluchačů. Ale dopadlo to dobře, pořad je velmi populární. „Je to pro mě veliká čest, že v té Humoriádě můžu být.“

Miluje smích a natočil ho pro nás v mnoha variantách. Veselo bylo i na návštěvě u něj doma, kde bydlí s Evou Hruškovou. Jejich byt je přehlídkou starobylé krásy. Najdete tu křišťálový lustr, staré obrazy, pendlovky, vyřezávané sekretáře, pohodlné sofa a spoustu dalších kousků nábytku a předmětů, které jsou upomínkou na osoby i staré dobré časy.

Tichý blázen s loutkami

Jana Přeučila a Evu Hruškovou jsem navštívil u nich doma. Poseděli jsme i v přijímacím pokoji, kde Jan pořádá i soukromé hodiny rétoriky. A když je nevlídné počasí, učí se tam také texty. Když je hezky, má svou oblíbenou kilometrovou procházku v Praze – Troji. „Učím se tam při procházce nahlas, už jsem tam znám jako takový tichý blázen.“

Honza a Eva sehrávají pro děti představení nazvané Staré pověsti české. Pro ten účel mají šest velkých loutek. Mezi nimi například Libuši, která vypadá, jakoby měla čtyři nohy, ale je to proto, že sedí na trůnu. Praotec Čech je zase na trojkolce, protože putoval Evropou, než našel horu Říp. Není to tak, že by Honza hrál pány a Eva dámy. Někdy hrají oba ženské role, třeba Šárku a Vlastu.

85 klobouků Jana Přeučila

Lásku ke kloboukům v něm probudila učitelka zeměpisu paní Zemanová. Když je uváděla do velkého světa, tak jim radila: „Přátelé, nezapomeňte, s kloboukem v ruce projdete celým světem.“ Od té chvíle o tom začal uvažovat, a také si později pořídil svůj první klobouk. Byl to model Tatra se širokou krempou. Šel v něm na první rande s Irenou Aschenbererovou.

Klobouky má schované v komodě v přijímacím salonu a jsou roztříděné podle sezón. Jenom na jaro má dvě sady klobouků po 12 kusech. Další klobouky jsou letní, podzimní i zimní. Najdete tam i unikátní kousky. Třeba modrý klobouk s růžovou stuhou - klasický tvrďák, který si zahrál v pořadu „Štěpánčiny a Bertíkovy čáry máry“, který dali dohromady se Štěpánkou Haničincovou.

Na hlavu si dal v životě všelicos. Na vojně v Českých Budějovicích, kde byl z politických důvodů, nosil i plynovou masku. Nemohl jako mnozí jeho kolegové sloužit u Armádního uměleckého souboru. Ulehčoval si to tím, že třeba při bojovém poplachu, když leželi na zemi, si zpíval. Když na něj velitel křičel: „Co to děláte? Proč si zpíváte?“ Tak mu odpověděl: „Soudruhu poručíku, mám radost ze života.“

Léto s Humoriádou - Jan Přeučil
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.