Japonská kamenná zahrada v Karlových Varech dobíjí návštěvníky energií

5. duben 2018
Česko – země neznámá

V Karlových Varech na západě Čech nejsou jen léčivé prameny a světoznámé lázně, ale také japonská zahrada. Taková, která podle japonské tradice dokáže každého příchozího dobít energií. Kamenná zahrada se rozprostírá v parku u řeky jménem Teplá. A na tomto místě vznikla před dvaceti lety zcela záměrně.

Japonská zenová meditační zahrada je v Karlových Varech od roku 1998. Postavili ji přímo Japonci podle návrhu významného japonského zahradního architekta Kanji Nomury z města Kusatsu.

Zahrada vznikla k 150. výročí narození dr. Erwina von Bälz. Významného německého lékaře pozval v roce 1876 japonský císař do Japonska, aby mu pomohl položit základy moderní medicíny. Na oplátku jako zkušený odborník na lázeňství seznámil Japonce i s léčivými prameny a lázněmi v Karlových Varech.

Japonská zenová kamenná zahrada v Karlových Varech je unikátním přírodním chrámem. Vznikla na kruhovém půdorysu s vnitřním obloukem, který symbolizuje principy jin a jang.

Bílý štěrk uprostřed zahrady znázorňuje moře mezi východní a západní polokoulí. Z východního břehu vyráží do moře směrem k západu kámen ve tvaru lodě. Uprostřed moře pak ční kámen, který představuje manželku lékaře Hanu Bälz a také dobro spojující Východ a Západ.

Dostatek světla dodává kamenná lucerna. Podobenství Buddhy jako ukazatele správné cesty života. Z kamenné japonské zahrady může čerpat energii každý příchozí. Podle naší průvodkyně Jitky Hradílkové pro to stačí udělat následující.

Síla myšlenky a duše

Stoupnete si na zelený palouček před kamennou zahradou tak, abyste byli v přímce s Buddhovou lucernou a nejvyšším kamenem v pozadí. Mírně se rozkročíte, ruce dáte od těla s dlaněmi napřaženými směrem k lampě a kameni v dálce. Palce mírně odkloníte od dlaní. Pak stačí už jen nechat proudit energii, cítit harmonii, meditovat. Zkrátka to, co bychom v dnešní uspěchané době měli občas udělat každý. Citliví lidé prý skutečně pocítí příval energie.

Lidé sem chodí čerpat energii už 20 let

Důležité ale je do zahrady nevstupovat. Energie se nečerpá tak, jak si někteří návštěvníci mylně představují. Žádné objímání kamenů a podobně. Ke správnému pochopení, jak funguje japonská kamenná zahrada, přispívá informační panel u pěšiny.

A že na tom něco bude, přesvědčí možná i ty nejzarytější ateisty zajímavost na konec. Když japonští architekti hledali vhodné místo pro zahradu, nikdo jim neřekl, že právě tady v parku u řeky Teplé probíhá tektonický zlom v zemské kůře. A oni přesto dokázali rozpoznat energeticky silné místo a zahradu vybudovali právě nad tímto zlomem.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.