Jarní kytice vytváří florista Petr Kopáč nejraději. Doporučuje pryskyřník

10. březen 2019

Floristé berou z přírody to nejkrásnější a nejvoňavější, aby to mohli udělat ještě hezčí a barevnější. Na návštěvu jsme se vypravili k přednímu českému floristovi Petrovi Kopáčovi do Vyšehněvic. Je dvojnásobným mistrem České republiky ve floristice a napsal učebnici o svatebních kyticích pro střední školy. Vytváření svatebních kytic tvoří základ jeho řemesla.

Ze zahradnické školy v Hradci Králové rovnou do Bratislavy

Florista  Petr Kopáč teď žije spokojeně v obci Vyšehněvice, kde tvoří květinové vazby. Ve svých čtyřiceti letech má za sebou bohatý profesní život. Na zahradníka se vyučil v Hradci Králové, v Kopidlně si dodělal maturitu. A hned potom se rozjel do Bratislavy na pozvání jednoho z nejlepších slovenských floristů Michala Haupta.

„První svatební kytici jsem musel předělávat devětkrát a pořád to nebylo dost dobré. Dnes bych ji vytvořil přesně podle pravidel, i kdybyste mě vzbudili o půlnoci,“ směje se Petr Kopáč, který je spoluautorem nové moderní učebnice floristiky, ze které se učí studenti na zahradnických školách. „Určil jsem dvacet čtyři základních druhů svatebních kytic, tak teď říkám podle svého oblíbeného filmu, že nebudu spravovat andělíčkům rozbité prdýlky, protože jsem napsal slabikář.“

Tulipány mohou nevěstu pozlobit

Jarní svatby jsou podle floristy Petra Kopáče nejkrásnější. Ale pozor na tulipány, které mají jarní svatebčané v oblibě. Tulipány jsou trošku potvory. Reagují na teplo, a krásná poupata tulipánů vypadají už hodinu po obřadu jako divoká louka. Působí na ně nejen teplo v interiéru, ale i horké ruce nervózní nevěsty. Někdy pomáhá propíchnout stonek těsně pod květem, ale není to stoprocentní,“ radí Petr Kopáč.

Nejlepší pro jarní svěží nevěstu jsou pryskyřníky – ranunculus. Pryskyřník má krásný kvítek z nahloučených plátků, trochu připomíná malou pivoňku. Pryskyřníky navíc nabízejí neskutečné barevné variace. Petr Kopáč s oblibou používá i květy hyacintů. Dají se hezky nalepit na klopy, použít do věnečků do vlasů, které jsou teď velmi populární, a navíc hyacinty krásně voní.

Lilie a květy pomerančovníku už v antice

Svatební kytice známe už z doby antiky. Lilie a květy pomerančovníku měly nevěsty vetknuté do vlasů. Ale neměly ani tak účel okrasný, jako spíš ochranný. Květy pomerančovníku měly totiž chránit nevěstu před zlými duchy. Lilie symbolizovala čistotu. V té době podle Petra Kopáče vznikla i tradice družiček. Proč se více mladých dívek obléklo podobně jako nevěsta? Bylo to proto, aby zlá moc nepoznala, která konkrétní dívka je nevěsta.

Dar řeči se floristovi hodí

Petr Kopáč má dar řeči a jeho floristické kurzy jsou velmi oblíbené. Na jaro chystá kurz přímo ve Vyšehněvicích, a to nejen pro odborníky. Chce také napsat další knihu o svatebních kyticích. Chtěl by tam shrnout všechno, co vstřebal za svůj život. Ale do důchodu má přece jen ještě hodně dalekoJ

Zatím jde na dračku nejen v rozhlase, ale také v televizi. Možná jste jeho umění viděli v pořadech Toulavá kamera nebo Receptář.

 

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.