Jarní výkyvy počasí dělají starosti nejen zemědělcům, ale i včelařům. Očekávají, že medu bude méně než obvykle

10. květen 2024 10:04

Včelaři z Olomoucka začínají vytáčet první jarní med. Díky brzkému nástupu jara s ním začínají o několik týdnů dřív než obvykle. Letošní sezona ale bude podle chovatelů nejspíš slabší. Hlavně kvůli dubnovým mrazům.

„Začala nám sezóna medování, což není úplně obvyklé. Většinou to bývá o půl měsíce až o měsíc později. Letos je to všechno dřív,“ říká včelař Lukáš Holubec a během toho se na zahradě v Horce nad Moravou chystá na první letošní vytáčení medu.

Přesnější hodnocení první snůšky je zatím předčasné, Holubec je ale už teď docela mile překvapený. I přes jarní výkyvy počasí zatím zásoby medu nevypadají tak špatně, jak předpokládal.

První medování bude silné, ale obávám se, že bude poslední.
Lukáš Holubec, včelař z Horky nad Moravou

„Medníky jsou plné, což znamená, že bychom mohli mít nějakých dvacet, třicet kilo z jednoho včelstva, což je dobré,“ uvádí. Skeptický je ale včelař z Horky nad Moravou ohledně dalších snůšek. „Většinou se meduje dvakrát, někdy třikrát a obávám se, že to druhé medování už možná ani nebude, protože všechno pomrzlo a včely už nemají ovocné stromy, na kterých by sbíraly. Dokvétá akorát řepka. Takže si myslím, že první medování bude silné, ale obávám se, že bude poslední,“ odhaduje neoptimistický scénář.

Celkově tak nejspíš bude letos medu méně. To očekává například i Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů. „Včelstva budou živořit, protože nemají z čeho nosit. Něco odkvetlo, něco pomrzlo. Nyní bude sice krajina zelená, ale nebude tam nic zeleného,“ říká Peroutka. Řada včelařů taky bude muset nejspíš po první snůšce včely zakrmovat.

Finálně budou moct včelaři zhodnotit letošní sezonu zhruba koncem června. Pokud bude medu méně, mohlo by to mít dopad na jeho cenu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio