Javoroví mužíčci provedou vás i vaše děti okolím Javorového. Jsou přitom virtuální

4. leden 2018
Česko – země neznámá

Turistika s malými dětmi nebývá vždycky jednoduchá. Často se i drobný výšlap do kopce promění v nekonečnou sérii otázek. Pokud ale mají děti při túře zábavu, například poslouchají příběhy nebo dokonce plní úkoly, většinou ani nevnímají, že jdou. A právě to nabízí okolí beskydské hory Javorový u Třince na Frýdecko-Místecku.

Zabydleli se v ní a v jejím okolí pohádkové bytosti. Co na tom, že jsou jen virtuální a podívat se na ně můžete jen prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu. Mají tváře, hlasy a dost energie ke zlobení, vynalézání a hlavně vědí, kde co leží a které místo určitě musíte navštívit.

Za touto novinkou stojí sportovec tělem i duší, propagátor paraglidingu a otec tří malých kluků Dalibor Carbol. Často vídá Beskydy z ptačí perspektivy, a tak ví, jak jsou krásné a že stojí za to je objevovat, a to i s těmi nejmenšími.

A tak se zrodily postavičky Javorových mužíčků. Pšoukal, Hadimrška, Silák či Koumák. Všichni prožívají krátká dobrodružství a zároveň vedou zájemce jednou z prozatím pěti hotových turistických tras. Vedou nejen na horu Javorový, ale třeba i na sousední vrch Ostrý nebo na psí hřbitov.

A jak se s Javorovými mužíčky a dalšími postavičkami můžete potkat? Prozatím na těchto webových stránkách. Tam si nejen poslechnete pohádku a podíváte se na půvabné ilustrace Veroniky Hajdyly, ale hlavně se dozvíte, jak dlouhá procházka vás čeká, jak dlouho vám bude trvat a jaké při ní zdoláte převýšení. Pak už jen stačí si do mobilu stáhnout příslušnou aplikaci a vyrazit do terénu.

Koumák - jeden z Javorových mužíčků

Od jara 2018 to bude ještě jednodušší. Vedle parkoviště u lanovky na Javorový totiž vzniká zázemí určené zejména pro paraglidisty. Ale vítání jsou všichni návštěvníci. Tam se o stezkách Javorových mužíčků také dozvíte a rovnou vám poradí, jak si aplikaci do mobilu stáhnout.

Spustit audio