Jeřabiny jsou plné vitamínu C a dalších prospěšných látek. Můžete je zavařovat
Jeřáb obecný se vyskytuje na celé severní polokouli asi v osmdesáti druzích. Má spoustu lidových názvů: jeřáb ptačí, jeřábek, jeřabina, korálek a další. Nejvíce se u nás pěstuje jeřáb obecný, odrůda ’Moravský sladkoplodý’. A přitom byl objeven docela náhodou.
Nález jeřábu obecného se datuje na počátek 19. století. Když pásli Valaši ovce v okolí obce Ostružná u Šumperku, narazili tam na strom plný sladkých bobulí.
Dnes víme, že jsou tyto bobule bohaté na vitamín C, dají se sušit, lze z nich připravovat kompoty, zavařeniny, želé i pálenky. Plody jsou kyselé až sladkokyselé, jen nepatrně nahořklé. Začínají se sklízet v aktuálních zářijových týdnech. Čím později plody sklidíme, tím budou sladší.
Víte, jakou barvu mají plody jeřábu obecného?
a) červenooranžovou – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) světle modrou – SMS ve tvaru POCHOUTKY B
Za odpověď připište ještě své jméno a celou adresu. SMS odešlete na číslo 90 011 04. Cena SMS jsou 4 Kč vč. DPH.
Vítěz získá spotřebiče do kuchyně od společnosti Sencor – topinkovač, tyčový mixér a kuchyňskou váhu + balíček koření na maso od Kotanyi.
Soutěžíme do úterní půlnoci – 22. září 2015!
Kompletní pravidla SMS soutěže najdete zde.