Jeseníky jako na dlani budete mít na rozhledně Bukovce. Stojí nad Rapotínem

7. únor 2017
Česko – země neznámá

Rapotín na Šumpersku má od konce loňského roku novou dominantu. Na kopci nad ním vyrostla rozhledna jménem Bukovka, která nabízí nejen skvělý výhled na samotnou obec, ale také na šumperskou kotlinu, Jeseníky, Rychlebské Hory, Králický Sněžníka a Hrubý les.

Kopec Přední Bukový je součástí předhůří Jeseníků, které se v hřebeni táhne od Černé Stráně až k Bludovu. Odděluje od sebe údolí Branné, respektive Moravy a Desné. Hřeben dosahuje nadmořských výšek kolem 750 metrů a postupně se směrem k horám zvedá.
Přední Bukový rozhodně nepatří k největším vrcholům této hornatiny. Ale díky tomu, že z hřebene vystupuje do kotliny řeky Desné, jeho 624 metrů slibovalo dostatečný výhled.

Kdysi zde dokonce vyhlídkové místo patrně i bylo. Místní dobře pamatují upravenou plošinku na vrcholu, kam se chodilo třeba na tradiční novoroční výstupy. Jak však kolem vrcholu dorůstal smíšený les, výhledy zmizely.

I proto se o stavbě rozhledny na kopci nad vesnicí v Rapotíně mluvilo posledních minimálně 10 let. Původně se obec snažila získat dotaci. Když se to nepodařilo, rozhodli se zastupitelé zainvestovat stavbu z obecních prostředků.

Na kopci tak vyrostla půvabná dřevěná konstrukce s ocelovými prvky, stojící na podstavci z gabionů vyplněných místním kamenem. Celková výška rozhledny je 22 metrů, vyhlídková plošina se nachází 17 a půl metru nad zemí a vede na ní 110 schodů.

Pohled k severozápadu na sousední kopec Zadní Bukový a Rychlebské hory

Výhled z plošiny je unikátní. Asi nejvíce láká pohled na panorama Jeseníků od sedla Skřítek po Praděd, včetně masívu Mravenečníku s nádrží elektrárny Dlouhé stráně. Od Pradědu je pak vidět i Červenohorské sedlo, Keprnická hornatina, která následně přechází Ramzovou v jižní část Rychlebských hor. Z nich je k vidění nejen nejvyšší hora Smrk, ale i chata Paprsek a další orientační body. Zahlédnut se dá i Králický Sněžník.

Na severozápad ve výhledu brání nejbližší kopce, západní směr je však opět otevřený. A tak jsou vidět kopce Hrubého lesa i vrcholky nad Šumperkem včetně rozhledny na Háji. K vidění je i šumperská kotlina a část Zábřežska. Údolí pak z východu uzavírá hradba Hraběšické vrchoviny i s nejvyšší horou Kamenný vrch s výškou 955 metrů.

Rozhledna bývá většinu roku otevřená, a tak je možné na ni vystoupat prakticky kdykoliv. Vedou k ní i značené turistické stezky. Modrá značka vede z nedalekých Rejchartic přes vrchol do Velkých Losin, ze samotného Rapotína sem míří žlutá značka. Ta mimochodem provede zájemce i novou naučnou stezkou, která zde byla vytvořena zároveň s rozhlednou. Má devět zastavení a tvoří okruh o délce 7,5 kilometru.

Kromě historie obce a okolí se na jejich informačních tabulích návštěvníci dozvědí ledacos i o přírodě, kterou procházejí. Děti mohou po cestě absolvovat kvíz a dobrou zprávou je, že na ně i na dospělé čeká v závěru stezky tzv. lesní balneo. Tvoří jej malý bazének k brouzdání nohou i s umyvadlem k opláchnutí obličeje a ponoření rukou. Součástí bazénku je i upravená stezka z několika přírodních materiálů a tzv. Kneippův chodníček k masáži chodidel.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.