Jezevčíci vypadají roztomile, ale jsou tvrdohlaví, upozorňuje chovatel

25. červen 2016

Jezevčíky chovají myslivci kvůli jejich loveckému nadání. Jsou to norníci, ale také oblíbení domácí mazlíčci a hlídači. Jezevčík je přátelský a oddaný rodině, ale má svou hlavu.

„Vypadají velmi roztomile, ale jsou hodně tvrdohlaví. Ale to je právě to, co se nám na nich líbí. Jsou to individuality, které potřebují důslednější výchovu.“ Řekli nám manželé Hacurovi z Býště, kteří mají chovatelskou stanici a navíc jsou oba veterinární lékaři.

Dělení podle velikosti a typu srsti

jezevčík dlouhosrstý standardní
jezevčík dlouhosrstý králičí/trpasličí
jezevčík drsnosrstý standardní
jezevčík drsnosrstý králičí/trpasličí
jezevčík hladkosrstý standardní
jezevčík hladkosrstý králičí/trpasličí

Hrátky malých jezevčíků

Jezevčík standardní velikosti váží od osmi do devíti kilogramů. Králičí a trpasličí varianty mají do čtyř kilogramů.

Péče o srst

„Jezevčíci mají krátké nohy a dlouhé tělo. Takže když proběhnou bahnem, musíme s nimi hned do sprchy.“ Směje se chovatelka Lucie Hacurová.

Dlouhosrstí jezevčíci mají mírně zvlněnou, asi pět centimetrů dlouhou srst, která vytváří na uších volánky a na ocasu prapor. Srst je celkem bezúdržbová. Jezevčík líná dvakrát ročně, v té době je třeba srst vyčesávat.

Čtěte také

Drsnosrstí jezevčíci mají na dotek hrubou a krátkou srst, která vyžaduje speciální péči. Musí se alespoň dvakrát ročně trimovat, to znamená vytrhávat starou srst i s kořínky. A pozor na šampóny, tento typ drsné srsti ničí.

Původní krátkosrstí jezevčíci mají lesklou, velmi krátkou a na dotek jemnou srst. Není náročná na údržbu, ale dvakrát ročně během línání by se měla také vyčesávat.

Zdravotní rizika

Jezevčíci se dožívají 12 až 14 let a je to celkem zdravé plemeno. Kvůli jejich dlouhému tělu se ale mohou objevit problémy s páteří vedoucí až ochrnutí. Proto by majitelé jezevčíků neměli podceňovat první náznaky problémů s pohybovým aparátem a neotálet s návštěvou veterinárního lékaře.

Jezevčík hladkosrstý

Pozornost byste u jezevčíků měli zaměřit i na uši, aby se na voláncích nezachytily bakterie.

Historie jezevčíků u nás

Ještě ve 30. letech 20. století byl v České republice jezevčík vzácností. Teprve v roce 1937 se z Klubu norníků vyčlenili jezevčíci a vznikl Klub pěstitelů jezevčíků. O jejich popis se zasloužila paní Ludmila Laufbergerová, která vypracovala biometriku jezevčíků. Dnes u nás máme aktivní Klub chovatelů jezevčíků České republiky.

autor: jsl
Spustit audio