Jídlem neplýtváme, jídlem pomáháme: Potravinová banka slouží všem

6. srpen 2020

Ředitelka potravinové banky Věra Doušová říká, že potravinová banka měsíčně poskytuje pomoc až 160 organizacím a jídlo bezplatně rozdává těm, kteří se nacházejí v nouzi.

5. Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky v Praze Letňanech.

Nacházíme se v obrovském skladu…

“Máme tu nad sebou čtyři patra plné palet. V zadní části je evropská potravinová pomoc, což jsou čerstvé potraviny, resp. trvanlivé s datum výroby v tomto měsíci. Mají dlouhou expirační dobu. Skladujeme i konzervy, dále těstoviny, rýži, všechno ale vydáváme jen v omezeném množství. Pomoc mohou dostat jen organizace, které mají registrované sociální služby. Ostatním nabízíme to, co přivezeme ze supermarketů – nejčastěji ovoce a zeleninu, pečivo, maso, uzeniny, mléčné výrobky, mléko, apod. Tyto potraviny nabízíme obratem v den, kdy přijdou, aby se nezkazily, protože nechceme plýtvat. Chceme, aby jídlo pomáhalo.”

2. Kromě běžných dodavatelů z potravinových řetězců dostábá nyní Potravinová banka i jídlo ze skladů školních jídelen, restaurací a hotelů.

Měsíčně vydáte 160 organizacím a spolkům potravinovou pomoc. Kolika jednotlivcům potravinová banka pomáhá?

“Máme asi 24 tisíc klientů. Jde o pomoc pro lidi, kteří jsou momentálně bez peněz, tedy na dobu, než zase začnou pracovat a mít se trochu lépe. Dále k nám chodí jednotlivci, které posílá úřad práce nebo sociální odbory, a to je asi 500 lidí. V době koronaviru chodilo 500 lidí denně.”

Potravinová pomoc není financovaná z žádného projektu

Věra Doušová osobně dohlíží na výdej potravin jednotlivým organizacím. Jednou z nich je i sokolovská organizace Khamoro, která už třetím rokem poskytuje potravinovou pomoc klientům po celém Karlovarském kraji. Zastupuje ji pan Voráč, se kterým se nyní přesuneme na parkoviště, kde budeme nakládat pečlivě zvážené potraviny.

9. Potravinová banka disponuje zejména netrvanlivými potravinami.

“Ještě budeme nakládat to, co se sváží ze supermarketů, tedy zboží před konce exspirace. Naší snahou je rozvést jej co nejdříve mezi lidi, aby ještě posloužilo. Zboží z auta vyložíme do skladů a vydávat ho budeme postupně.”

Vidím tu třeba rajčata, která jsou k rychlé spotřebě. Víte, pane Voráči, kolik kilometrů měsíčně projezdíte? Máte to spočítané?

“V rámci této pomoci je to zhruba 2 tisíce kilometrů měsíčně. Všechno co je spojené s touto pomocí – dopravu, sklady – hradíme ze svého, stejně tak auta. Není to tedy žádná legrace. Mě v jednom měsíci odešly tři vozy, a abych pomoc nepřerušil, musel jsem koupit čtvrté. Neznám jinou organizaci, která by v tomto rozsahu jako my poskytovala pomoc celé České republice. Potravinová pomoc není financovaná z žádného projektu. Pokud chceme lidem pomáhat, musíme způsoby financování hledat sami. Já mám třeba restauraci a veškerý výdělek z ní investuji do toho, abych mohl pomáhat lidem.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio