Jihočeská Tichá tvrz pustla 200 let. Pomalu se ale probouzí zpátky k životu

11. leden 2018
Česko – země neznámá

V jihočeské obci Tichá na Českokrumlovsku stojí stejnojmenná středověká tvrz. Tedy vlastně jen její zbytek. Dlouhá léta ji prakticky nebylo možné navštívit. Jednak je odtud na dohled Rakousko a za bývalého režimu zde bylo v podstatě zakázané pásmo. Ale především tvrz místním postupně mizela před očima. Zůstala z ní jen jedna jediná věž.

Jako by jméno Tiché tvrze předurčovalo její osud. Více než dvě staletí byla skutečně tichou. I když bývala součástí dnes už zrušeného pivovaru. A zdálo se, že za minulého režimu usnula definitivně, když se kolem ní táhly ostnaté dráhy na hranicích mezi Československem a Rakouskem.

Z tvrziště se do dnešních dnů dochovala jen věž. Dlouho se myslelo, že bývala jedinou pevnou stavbou tvrze. Ale v posledních deseti letech archeologové a členové sdružení Hrady na Malši zjistili, že tomu tak není.

„Není to zdaleka jediná konstrukce. Výzkumy potvrdily, že tvrz měla věže dvě," říká Radek Kocanda, jednatel sdružení Hrady na Malši. Podle něj to ale zdaleka není vše. „Druhá věž byla takzvanou věží branskou, vstupovalo se jí do nitra tvrze. Kromě toho tady byla obvodová hradba o délce zhruba 250 metrů." Vzhledem k tomu, že hradba měla tloušťku až dva a půl metru, je daleko pravděpodobnější, že odpovídala nikoliv opevnění malé tvrze, ale spíše zemské pevnosti.

Archeologické průzkumy také ukázaly, že uvnitř tvrze nebyly jen dřevěné sruby, jak by se mohlo zdát. Byla totiž objevena zděná sklepení a také zděný palác, takzvaný Rožmberský.

Vchod z prvního patra

Dochovaná věž je vysoká téměř 13 metrů, je dvoupatrová a pravděpodobně sloužila jako obranná stavba, poslední případné útočiště obránců, ale i jako strážní věž. Zajímavé je, že vchod do ní vede až v prvním patře, do spodního patra se dostanete pouze zevnitř, po žebříku dolů. Zdi mají v přízemí šířku také přes dva metry.

Tvrz Tichá se nachází zhruba čtyři kilometry jihovýchodně od obce Dolní Dvořiště na břehu rybníka Hláska

Tichá tvrz pustla přes 200 let. V roce 2010 se věž díky sdružení Hrady na Malši dočkala rekonstrukce. A opravám ještě zdaleka není konec.

„Podařilo se nám získat dotaci z přeshraničního evropského fondu na opravu, konzervaci, zakrytí středověkých sklepů a možná i zastřešení věže. To bude provedeno originálními středověkými metodami," dodal Radek Kocanda s tím, že během následujících tří let na tvrzi vzniknou i originální kachlová kamna a vyroste zde i zázemí.

Tvrz Tichá se nachází zhruba čtyři kilometry jihovýchodně od obce Dolní Dvořiště na břehu rybníka Hláska. Autem do ní přijedete po odbočení ze silnice E55 na obec Dolní Dvořiště, Rychnov nad Malší, Svatý Kámen až dojedete do stejnojmenné vsi. Nebo můžete přijít po červené turistické stezce z Dolního Dvořiště.

Spustit audio