Jihomoravské Boleradice mají vlastní kamenné divadlo. Hrají v něm místní ochotníci

7. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Boleradice ležící nedaleko Hustopečí u Brna nemají ani tisícovku obyvatel. Přesto uprostřed městyse stojí kamenné divadlo, do kterého je potřeba si zamlouvat vstupenky měsíce předem.

„Divadelní budova byla postavena v roce 1939 původně jako takové multifunkční zařízení. Byla tady hospoda, kuželna, pořádaly se tady taneční zábavy, promítaly filmy a samozřejmě se občas hrálo i divadlo,“ popisuje herec boleradického divadla Jan Koráb. Později byl objekt přestavěn a dnes slouží prakticky jedinému účelu, a to právě jako divadelní budova.

V České republice přitom není mnoho ochotnických divadelních spolků, které by se mohly chlubit vlastním kamenným divadlem. Vlastně jsou jen dva. „Naši kolegové ve Vysokém nad Jizerou v Podkrkonoší mají dokonce divadlo ještě o trošku starší než my,“ přiznává Jan Koráb.

Divadelnická historie v Boleradicích je ale opravdu dlouhá, hrálo se tady dávno před stavbou současného divadla. Pravděpodobně prvním představením bylo provedení Kříže u potoka v roce 1897, a to tehdejší Cyrilskou jednotou.

Vlastní kamenné divadlo mají v České republice k dispozici jen dva ochotnické spolky.jpg

Na prknech boleradického divadla samozřejmě nevystupují jen místní ochotníci. „Při našem malém souboru bychom nebyli schopni to všechno utáhnout. A navíc chceme našim divákům nabídnout pestrost. Takže zveme spřátelené divadelní spolky z celé republiky. A nejen z ní, nedávno jsme tady uvedli muzikál v provedení našich přátel z Vídně,“ prozradil Koráb.

Nejnovějším kusem v repertoáru boleradických ochotníků je Divá Bára. „Tu napsala Božena Němcová a muzikál na motivy této klasiky uvedl na brněnské jeviště Milan Uhde. My jsme si hru částečně upravili. Už jsme se s ní zúčastnili několika divadelních amatérských soutěží a dostali jsme doporučení i na Jiráskův Hronov v příštím roce,“ pochlubil se jednatel spolku Jiří Janda.

autor: hon
Spustit audio