Jílové u Prahy je zlatonosný revír. Dodnes lze v okolí Zlatého potoka najít vzácný kov

3. duben 2017
Česko – země neznámá

Je všeobecně známo, že zlato, ze kterého Karel IV. nechal vyrobit Svatováclavskou korunu, pochází ze zlatonosného revíru Jílové u Prahy. Zlato tam získávali rýžováním už staří Keltové. Ve 13. a 14. století došlo k obrovskému rozvoji těžby, a tak se zlato dobývalo v mnoha dolech.

Karel IV. vydal privilegium, jímž kolem roku 1350 potvrdil Jílové jako královské město a obdaroval ho řadou městských práv a výsad. V té době byly Čechy jednou z hlavních produkčních oblastí zlata v Evropě. Zlato se zde dohromady těžilo 2 000 let, až do roku 1968. Poslední bylo vytěženo v šachtách dvou posledních otevřených dolů – Anně a Ladislavovi.

Pozůstatky po těžbě jsou v okolních lesích dodnes patrné. Najdete tu rozlehlá rýžoviště, zbytky šachet i obvaly po středověkém dolování. Nebezpečná místa jsou oplocená, většinu bývalých nalezišť si ale můžete prohlédnout.

Jílovské zlato přitom existuje dodnes. Podle odborníků čeká v podzemí ještě sedm tun ryzího kovu. Dobývání by už ale nebylo ekonomické. Nadšenci se pokouší zlato v místních potocích alespoň rýžovat.

Zlatý potok osvěží kvalitní pitnou vodou

V okolních lesích si každý může dopřát příjemnou procházku. Například žlutá trasa vede z náměstí v Jílovém u Prahy do chatové oblasti Na Zlatých dolích. Název je to výstižný. Místním údolím totiž protéká Zlatý potok a v jeho těsné blízkosti jsou dodnes patrné pozůstatky dávné těžby.

V malém Zlatém potoku teče pitná voda

Zlatý potok pramení těsně pod bývalou hornickou osadou Bohuliby. Kolem potoka je stále množství hald, které vznikly nakupením hlušiny, jež kdysi prošla středověkým rýžováním. V haldách je prý vzácný kov pořád k nalezení, ale jeho hledání chce výdrž. Za úspěch se totiž považuje, když tuna horniny při rýžování vydá gram zlata.

Žlutá trasa vás od Zlatého potoka zavede do krásných sázavských lesů. Na cestu si můžete nabrat lahodnou pitnou vodu. Vodu z pramene Zlatého potoka sleduje hydrologický ústav. Je nejen pitná, ale také velmi chutná.

Spustit audio