Jom ha-šoa, Bible a mince i příběh izraelské hymny

5. květen 2019

Tento týden 2. května jsme si připomněli Den holocaustu a hrdinství. Nejen v synagogách, ale i na náměstích českých měst se mohl kdokoli připojit ke čtení jmen lidí, kteří se stali obětmi rasového pronásledování v období druhé světové války. Také vás pozveme na zajímavou výstavu do knihovny Strahovského kláštera. Nese název Bible a mince.

Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky „Jom ha-šoa ve ha-gvura", je dnem, kdy si prostřednictvím vzpomínkových obřadů připomínáme památku obětí holocaustu. V Izraeli je tento den státním svátkem. Z iniciativy České unie židovské mládeže se v České republice od roku 2006 tento den začal připomínat nejen v synagogách, ale také ve veřejném prostoru. Každý se tak může připojit se ke čtení jmen lidí, kteří se stali obětmi rasového pronásledování v období druhé světové války. V letošním roce čtení jmen obětí probíhalo 2. května ve 21 městech celé České republiky. Daniela Brůhová natáčela v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad.

"Bible a mince" je název neobvyklé výstavy, kterou můžete do června navštívit v knihovně Strahovského kláštera v Praze. Nejstarší mince, které představuje, pochází ze sedmého století před občanským letopočtem a nejmladší z doby vlády římského císaře Nera. Platidla pocházejí ze sbírek členů České numismatické společnosti, která si letos připomíná sté výročí své existence. Více v příspěvku Jany Šustové.

Tento čtvrtek oslaví Stát Izrael 71. výročí svého vzniku. Na řadě míst při tom zazní izraelská hymna, Hatikva, jejíž kořeny sahají do 19. století, k počátkům sionistického hnutí. Pozoruhodný osud této písně vám přiblíží Leo Pavlát.

Izraelská vlajka

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio