Josef Hoffmann byl multitalentovaný. Jeho světoznámá díla vystavují v rodné Brtnici

15. únor 2018
Česko – země neznámá

Věnoval se interiérům, bytovému vybavení, nádobí, šperkům, sklu nebo keramice. Designér a architekt Josef Hoffmann byl muž mnoha schopností. Průřez jeho tvorbou si můžete prohlédnout ve stálé expozici v Brtnici, která sídlí v jeho rodném domě.

V roce 1870 se narodil starostovi Trhové Brtnice syn Josef. Rodina prožívala na malém, ale rušném městě idylické časy. Josef začal po základní škole studovat gymnázium v nedaleké Jihlavě, které ale nedokončil. Jeho vzdělání ale nabralo správný směr, vydal se do Brna, kde vystudoval Vyšší státní průmyslovou školu a přesunul se do Vídně, kde se usadil a žil celý život. Tady se pod vedením svého profesora Otto Wagnera pustil do toho, co jej lákalo nejvíce – návrhy budov a design užitkových předmětů.

Josef Hoffmann měl ale obrovský rozptyl. Jeho styl byl zpočátku secesní (inspiroval se ve francouzské a belgické secesi), později se přiklonil k anglickému jednoduchému stylu, který klade důraz na čisté linie a geometrické tvary. Hoffmannovy návrhy jsou nadčasové. Jeho sklo nebo nádobí se dá použít v moderních interiérech, a tak v Rakousku podle některých jeho návrhů stále vyrábí.

Jako architekt navrhoval především rodinné domy a vily. Z domu Poldi v Kladně je dnes Hotel Hoffmann, palác pro Adolfa Stocleta v Bruselu figuruje na seznamu kulturního dědictví UNESCO. V Rakousku Josef Hoffmann navrhoval výstavní pavilony nebo se účastnil na projektech sociálního bydlení.

Dům, kde se narodil, přeměnil po smrti rodičů na letní sídlo, kam jezdil odpočívat. Navrhl výmalbu stěn, nábytek a dílčí úpravy. Během 40 let socialistického zřízení dům v podstatě chátral, původní nábytek přečkal na brtnickém zámku. Dům se dočkal opravy až v roce 2003 a o šest let později zde byla otevřena stálá expozice Josef Hoffmann.

Židle, židle a zase židle

Obsahuje několik původních kusů nábytku, sklo i další nádobí a doplňky. Po světě jsou známé návrhy velké spousty židlí od Josefa Hoffmanna. Přestože většina jich je rovná s důrazem na geometrii, v Brtnici připomínají také židle z ohýbaného dřeva, které se dodnes vyrábějí. „Návštěvníky nejvíce láká čalouněná židle se čtvercovým otvorem uprostřed sedáku. Je to takový designový prvek, ale především pro děti je takovým otazníkem. Často se mě ptají, proč tam otvor vlastně je,“ usmívá se Eva Koudelová, správkyně Hoffmannova rodného domu.

Dům se dočkal opravy až v roce 2003 a o šest let později zde byla otevřena stálá expozice Josef Hoffmann

Hoffmann se také věnoval folklórními umění a sbíral lidové výšivky. Za tím účelem si nechal přivézt do domu v Brtnici ručně malovanou skříň s květinovými motivy, kam si výšivky ukládal. „Není všechno jen romantické a s květinami,“ upozorňuje Eva Koudelová. „Některé výšivky se vyznačují silně geometrickými tvary, přestože jsou zdobné. Hoffmann jejich motiv zjednodušil a použil do svých návrhů,“ předvádí ukázky několika prostších výšivek z Hoffmannovy sbírky.

V domě funguje knihovna

Přízemí domu Josefa Hoffmanna slouží v současné době jako knihovna, ale nachází se v něm i Hoffmannova pracovna v černobílé kombinaci. Ta je pro jeho tvorbu typická, svým vybavením se velmi podobá jeho vídeňské pracovně. Sám ji umístil do části domu oddělené od kdysi rušného prvního patra. Pro návštěvníky je přístupná, stejně jako venkovní část. Na domě byl podle návrhu Josefa Hoffmanna zrekonstruován balkon a v zahradě vyrostl altánek, rovněž podle jeho návrhu. Každý detail nese stopy po světově známém návrháři.

Hoffmannova pracovna v černobílé kombinaci

Rodný dům je přístupný v zimním období vždy o víkendech, v týdnu po telefonické domluvě. Na jaře každého roku se vždy zahajuje nová výstava. Současná připomíná architektonické návrhy Josefa Hoffmanna a jeho vídeňského učitele Otto Wagnera. Jmenuje se „O užitku a působení architektury“. Přístupná bude do 23. května 2018.

autor: dak
Spustit audio