Jubilejní synagoga v Praze prochází rekonstrukcí

10. prosinec 2006

V letošním roce si své stoleté výročí připomnělo nejen Židovské muzeum v Praze, ale i Jubilejní synagoga v pražské Jeruzalémské ulici. O jejích úpravách je následující rozhovor s architektem Tomášem Šantavým.

Pane architekte, vy jste kromě mnoha a mnoha projektů a staveb také odvedli mnoho práce na Jubilejní neboli Jeruzalémské synagoze. Jak to vlastně všechno začalo?

"Židovská obec vypsala soutěž mezi architekty, kteří spolupracují s obcí na jiných stavbách. My jsme v této soutěži s velkým štěstím uspěli a následně jsme připravili studii, zaměření, průzkumy a pak po částech i projekt celkové rekonstrukce Jubilejní synagogy."

Říkáte s velkým štěstím. Vy jste předtím dělali i Vysokou a Staronovou synagogu.

"Ta úspěšná rekonstrukce Vysoké synagogy, kde se vlastně interiér budoval z popela, z neznalosti původního vzhledu, následně i rekonstrukce Staronové synagogy, to byla taková, bych řekl, naše vizitka do té soutěže. Díky tomu jsme do té soutěže byli vyzváni. Pak už to byla otázka i ceny a referencí, které jsme mohli uvést."

Takže v jakém stavu jste našli Jeruzalémskou neboli Jubilejní synagogu?

Jubilejní synagoga se už zčásti opravovala předtím, než byla vyhlášena tato soutěž na projektanta, a to díky Magistrátu hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR, které v omezené míře dávají příspěvky na taková, bych řekl, nejvíc poškozená viditelná místa. To znamená na opravu střech a zčásti i vnějších plášťů.

Takže co zbylo na Vás, co jste do dneška udělali a co chystáte?

"Na nás zbyla technicky nejsložitější věc, a to je vlastně výměna elektroinstalace, rekonstrukce ústředního topení, zdravotní instalace, statika objektu a hlavně i obnova interiéru obřadní síně. Ten interiér byl v průběhu posledních desetiletí výrazně poškozen, byla tam vykradena řada svítidel, lavic a jiných interiérových prvků a je na nás, abychom tento obřadní prostor znovu oživili."

Myslíte jenom k náboženským účelům, nebo chcete mít polyfunkční výsledek?

"Jubilejní synagoga byla židovskou obcí určena jako polyfunkční prostor. To znamená nejen jako obřadní prostor (při velkých svátcích), ale měla by sloužit i pro koncerty, omezená divadelní představení a řadu dalších akcí. Až bude zrekonstruováno a dokončeno ústřední topení, tzn. že synagoga bude využitelná po celý rok, bude dokončena vnitřní elektrická instalace, takže se využitelnost toho sakrálního prostoru výrazně zvýší."

Kdy myslíte, že to bude všechno hotové?

"Tak jako všude ve společnosti všechno začíná a končí u peněz. Dá se říct, že každý rok se na Jubilejní synagoze kus práce udělá. V současné době je dokončena řada obnov, restaurování vnitřní výmalby, je dokončený prostor áronu, pokračují práce na rekonstrukci elektrické instalace. Já tu celkovou opravu vidím ve výhledu tak 3 - 4 let."

To je poměrně krátká doba, to je krásné. A máte potom v plánu ještě další práce?

"Samozřejmě. U Jubilejní synagogy se počítá s tím, že by pro koncerty i jednotlivé obřady sloužil parter objektu, galerie - bývalé ženské oddělení synagogy - by bylo používáno jako výstavní prostor právě pro historii této synagogy, kde by byl ukázán i osud synagog ve Starém židovském městě, bývalém Josefově, a o tom uvažujeme v perspektivě takových pěti let."

autor: Jan Jelínek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.