Kachní stehno s červeným zelím a povidlím je jako od maminky Sandry Pogodové

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal si dopřáli kachnu s červeným zelím ochuceným povidly a k tomu si dali bramborové lokše. Vše jim připravil a recept prozradil šéfkuchař restaurace La Farma v Praze Martin Zvonař. A na kachnu pozvali herečku Sandru Pogodovou, která ji miluje. Takhle kachnu dělává i její maminka.

 

Pečené kachní stehno s červeným zelím a lokšemi

Na 4 porce:

4 kachní stehna

sůl

kmín

Na červené zelí:

1 hlávka červeného zelí (300 – 400 g)

1 střední červená cibule

50 g másla

olej

ocet

sůl

cukr

2 lžíce švestkových povidel

Na jíšku:

50 g másla

50 g hladké mouky

50 g nakrájené cibulky

Na placky:

1 kg brambor vařených ve slupce

800 g hrubé mouky

sůl

2 žloutky

sádlo

Postup:

Kachní stehna dostatečně osolíme, sůl přitom vtíráme do masa. Pak stehna posypeme kmínem. Lehce podlijeme kuřecím vývarem, přiklopíme pekáč a pečeme v troubě při 100 °C 12 hodin. Hodinu před dopečením sundáme víko, přidáme na 200 °C a necháme ještě hodinu dopéct „na kůrku“.

Zelí očistíme, vyndáme košťál, rozkrájíme na čtvrtky a nakrouháme na nudličky.

Do kastrolu dáme máslo, přidáme nakrájenou cibulku. Když je dozlatova osmažená, přidáme zelí, orestujeme 3 minuty a podlijeme trochou vody. Zelí vaříme tak, aby bylo křupavé, nerozvařené, asi 20 minut.

Dochucujeme nakonec cukrem, solí a octem. Povidla přidáváme až nakonec, aby se nepálila. Podle hustoty zelí můžeme zahustit cibulovou jíšku (máslo, mouka a cibulka v poměru 1:1 do světla).  V tom případě ještě povaříme 5 – 6 minut.

Lokše si připravíme z den předem uvařených brambor. Ty oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme hrubou mouku, žloutky a sůl. Těsto promícháme, rozválíme na placku vysokou 0,5 cm a vykrajujeme placičky o průměru asi 10 – 15 cm.

Placky vložíme do vroucí osolené vody na 2 minuty, vyndáme je, necháme okapat a orestujeme je na sádle dozlatova.

Martin Zvonař

O tom, že bude kuchařem, se rozhodl sám, protože měl školu tehdy za rohem. Na vaření myslí i ve vaně. Tu si napustí, pak přemýšlí a nakonec posílá nápady svému šéfovi. V kuchyni se snaží zužitkovat úplně všechno. Rád se učí nové věci a zkouší zajímavé potraviny. Největší odměnou pro něj je, když hostům chutná a vrací se.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.