Kam patří při prostírání lžička na moučníky. Radí Eva Filipová

Lžičku bereme při konzumaci moučníku do pravé ruky

Příbor na moučník je položen nad talířem, rovnoběžně s hranou stolu a rukojeť je směřována k ruce, abychom ho mohli uchopit.

Při servírování moučníku máme tedy lžičku vždycky nahoře nad dezertním talířkem a při konzumaci ji bereme do pravé ruky. Vidličku máme pod ní a používáme jí levou rukou.

Odborníci uvádějí až 200 nejrůznějších druhů jídelního náčiní. Tyto doplňkové kousky jsou ale spíše záležitostí luxusních restaurací nebo labužníků.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová