Kamenná rozhledna na Tisovském vrchu měla namále. Příští rok ale oslaví 120 let

28. říjen 2016
Česko – země neznámá

Kamenná rozhledna na Tisovském vrchu nedaleko Karlových Varů nabízí panoramatický výhled už víc jak 100 let. V minulosti jí přitom několikrát hrozilo zchátrání. Dnes se jí naštěstí daří a vyšlapaná lesní pěšina svědčí také o zájmu milovníků krušnohorské přírody.

K rozhledně se musí dojít necelé dva kilometry pěšky. Nejkratší trasa vede kolmo vzhůru od obce Tisová. Tisovský vrch má vlastně dva vrcholy. Jeden ve výšce 977 a druhý ve výšce 955 metrů nad mořem. Jeden z nich si nedaleký nejdecký spolek správně vybral jako vhodné místo pro stavbu rozhledny.

Slovo dalo slovo, architekt udělal plány a mohlo se začít stavět. Základní kámen byl položen v roce 1895 a o dva roky později už mohli po točitém schodišti vystoupat první výletníci. Stavba musela být neuvěřitelně namáhavá. Na skalním výchozu vyrostla několikapatrová kamenná budova.

Dnes se rozhledně říká Tisovská po nedaleké obci Tisová. Nad vchodovými dveřmi ale stále najdete nápis Pajndl. Jedná se o zkomoleninu Peindlbergu, jak se před druhou světovou válkou vrch jmenoval.

Čtěte také

To byly zlaté časy rakouskouherské, později pak prvorepublikové turistiky. Ještě do začátku druhé světové války nabízela vítané osvěžení a posilnění stylová restaurace při úpatí rozhledny.

Jediná rozhledna v okolí, na kterou se musí pěšky

Po válce to šlo s rozhlednou z kopce

Restaurace byla dávno pryč, zájem o rozhlednu upadal a v 70. letech hrozilo dokonce její zřícení. Ze stěn vypadávaly jednotlivé žulové bloky. Spása přišla o deset let později. Rozhledna byla vyztužena ocelovými nosníky, opravil se dřevěný vrchol a střecha včetně ochozu. O náročnosti rekonstrukce svědčí i fakt, že jej z části prováděla Horská služba.

O dalších deset let později se rozhledně dařilo ještě lépe. Evropa se otevřela a k rozhledně opět začaly vyrážet celé výpravy výhledu chtivých turistů. Od nás i ze sousedního Německa. Za dobré viditelnosti jsou z ní jako na dlani vidět celé Krušné hory i Karlovy Vary.

Běžně je zřetelný vrch Dyleň na Chebsku a Třebouňský vrch. Při výborné viditelnosti pak i další vrcholy v okolí města Stříbra a Tachova, například Vlčí Hora nebo šumavské vrcholky.

Pajndl aneb Tisovská rozhledna

V roce 1997 se rozhledna na Tisovském vrchu dočkala velké slávy a další potřebné rekonstrukce. Aby ne. Oslavenkyně si v tomto roce užila dovršení rovné stovky. A už v roce 2017 bude slavit Tisovských vrch 120 let.

V okolí najdeme ještě tři další kamenné rozhledny na krušnohorských kopcích. Na Blatenském vrchu, Plešivci a Klínovci. Ale jen ta na Tisovském vrchu je kulturní památkou. Rozhledna je volně přístupná celoročně.

autor: Pavel Halla
Spustit audio