Kamenný kříž na vrchu Hvězda v Jizerských horách je největší svého druhu u nás

14. květen 2018
Česko – země neznámá

Na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš stojí na vrchu jménem Hvězda malebná rozhledna Štěpánka. Nadohled od ní se nad hlubokým údolím tyčí mohutný kamenný kříž, pravděpodobně největší svého druhu u nás. V roce 1944 ho tam vztyčili němečtí vojáci jako památku na zesnulé spolubojovníky.

Na vrch Hvězda se dostanete po asi kilometr dlouhé značené cestě z obce Příchovice. Už cestou nahoru se před vámi rozevírají nádherná panoramata Jizerských hor. Vrchol Hvězdy se nachází ve výšce 959 metrů nad mořem. A ještě o dalších pár metrů výš vynese zájemce kamenná rozhledna s poetickým jménem Štěpánka.

My ji ale dnes obejdeme a za ní na rozhlehlém prostranství najdeme obrovský kamenný kříž, od kterého je také překrásný výhled, třeba na Ještěd. Kříž tam ještě za války vztyčili němečtí vojáci jako památku na své padlé vojáky. Monolitický žulový kříž, který má podobu kříže maltézských rytířů, tu ale mrtvé vojáky nepřipomínal dlouho.

Po osvobození a vítězství nad nacistickým Německem se tu jednoho dne objevila skupina československých vlastenců, kteří kříž rozstříleli a jeho čtyři velké kusy shodili do údolí. K obnově došlo až o mnoho let později - v roce 2011, kdy místní spolek za obnovu památek inicioval renovaci. Sesbíral jednotlivé kusy a sestavil kříž znovu dohromady.

Vrch osidlovali i Keltové

Obnovený kříž ale dodnes budí emoce. Řada návštěvníků s jeho existencí nesouhlasí, protože podle nich připomíná fašistické zlo. Jeho obnovitelé jsou ale přesvědčeni o tom, že je třeba připomínat zmařené životy obyčejných vojáků, obyčejných lidí, kteří do války jít nechtěli.

Na volném prostranství mezi rozhlednou a křížem vyrostlo později i několik kamenných menhirů připomínajících zaniklé vesnice. Mnohem dřív toto místo vyhledávali i Keltové. Podle mnohých návštěvníků představuje vrch Hvězda spolu s rozhlednou a kamenným křížem magické místo.

autor: Pavel Halla
Spustit audio