Kariéra Oldřicha a Lubomíra Lipských začala v Pelhřimově

28. leden 2014
Česko – země neznámá

Bylo to na začátku minulého století, kdy Vilém Lipský otevřel na pelhřimovském náměstí cukrárnu. Péct kremrole ale nebyla jeho jediná vášeň. Režíroval také místní ochotnický spolek a svou velkou lásku k divadlu přenesl i na své syny Lubomíra a Oldřicha. Lubomír se stal hercem a jeho bratr režisérem.

Za oběma stojí desítky slavných filmů. A jejich rodiště, Pelhřimov, na ně nezapomnělo. Na náměstí teď stojí Síň Lipských, aneb první české MÚZYum.

První část Síně Lipských návštěvníkovi nabídne přehledný strom života rodu Lipských. Vilém Lipský měl syny vlastně tři. Lubomíra, Oldřich a Dalibora. Poslední ale zemřel ještě mladý. Synem Oldřicha je filmový střihač Dalibor Lipský a jeho syna Tomáše známe jako malého Pepíčka ze série Troškových Kameňáků. Lubomír Lipský měl syna Lubomíra, který byl režisérem. Bohužel tragicky zahynul. Jeho syn Matěj Lipský je kapelníkem skupiny Negative Face a Síni Lipských dokonce věnoval originál sošky Anděla.

Po seznámení se všemi Lipskými přímo do minikina a za exponáty

Po seznámení se všemi Lipskými a jejich úspěchy můžeme vstoupit do druhé části Síně, do minikina. Střihač Dalibor Lipský pro tento účel sestříhal nejznámější scénky z filmů svého otce. Není vůbec žádný problém poznat film i podle kratičké sekvence. Tak známé všechny jejich snímky jsou.

Třetí část Síně Lipských se nazývá Velká filmová loupež. Ostatně jde zároveň o název jednoho z filmů Oldřicha Lipského. Hlavní postavy v něm vstupují do známých filmů a stejně tak si několika filmy projde i návštěvník pelhřimovského MÚZYa.

Začínáme slavným „Limonádovým Joem“, pak si osvěžíme slavné hlášky z nezapomenutelného „Marečku, podejte mi pero“ a odvážlivci si mohou nasadit na nohy kartáče a vysmýčit chodbu stejně jako Lubomír Lipský ve filmu „Šest medvědů s Cibulkou“.

Scéna z filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku

V dalším koutku zní slavná Mozartova ukolébavka a nad židlí se sklání masožravá Adéla. Jako by vypadla přímo z filmu. Řečnický pultík s bytelným parožím připomene scénu z filmu „Ať žijí duchové“ a vypálený miniobrázek pak zničené dílo japonského malíře Uko Ješity z „Jáchyme, hoď ho stroje“.

Kdo má silné nervy, může si v oddělení filmu „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“ zkusit otevřít dveře. Ve filmu našel Lubomír Lipský za každými dveřmi mrtvolu.

Lipští jsou se svou Síní stále v kontaktu. Zapůjčili do expozice velkou část svého archivu a Lubomír Lipský je dokonce čestným občanem Pelhřimova. Síň Lipských najdete v Pelhřimově na Masarykově náměstí v domě, kde sídlí i Infocentrum.


Zvětšit mapu

Spustit audio