Karlův most je unikátní sochařskou galerií pod širým nebem. Legenda o vejcích v maltě není pravdivá

31. červenec 2023

Poté, co povodně strhly Juditin most spojující Malou Stranu se Starým Městem pražským, povolal císař Karel IV. významné astrology, aby určili příhodné datum pro stavbu mostu nového.

Na základě jejich rad vlastnoručně položil základní kámen 9. července 1357, a to přesně v 5:31. Stavby se ujal věhlasný stavitel té doby, Petr Parléř. Traduje se legenda o vejcích jako speciální přísadě do malty. Při zkoumání vzorků se ale ukázalo, že jde opravdu jen o pověst. Malta není linecké těsto a vejce by snížila její pevnost.

Každopádně Karlův most je jednou z našich nejobdivovanějších památek. Doslova po něm kráčely dějiny, protože byl součástí Královské cesty. Most, kterému se nejdříve říkalo „kamenný“ nebo „pražský“, je unikátní sochařskou galerií pod širým nebem a dal také vzniknout legendě o Janu Nepomuckém, který odmítl prozradit zpovědní tajemství, a tak ho z mostu shodili do Vltavy.

Pražané i přespolní si oblíbili jeho barokní sochu, kterou vytvořil Jan Brokoff v roce 1683. Věří, že jim přinese štěstí. Místo, odkud svatého Jana Nepomuckého hodili do vody je ale o kus dál, označeno křížem s pěti hvězdami.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio