Kateřina Honzíková byla jednou z deseti žen, které se zúčastnily benefičního projektu Lvice

13. leden 2021 09:15

Právnička Kateřina Honzíková byla jednou ze “lvic” nového benefičního projektu Lvice 2020. Společně s dalšími 10 ženami s handicapem v medializovaném seriálu s prvky reality show bojovaly za finanční příspěvek pro sportovně nadané handicapované děti. Kateřina se projektu zúčastnila pouhý rok po amputaci nohy. Získala tak odvahu vyzkoušet i aktivity, o kterých dříve pouze snila.

Začátkem roku si většina lidí dělá novoroční předsevzetí. Což abyste letos zkusili překonat sami sebe a udělali něco, o čem si myslíte, že to nejde. Příklad si můžete vzít z benefičního projektu Lvice, jehož cílem je získat finance na nákup speciálních trenažérů pro handicapované děti.

Organizátoři ze společnosti „Cesta za snem“ vybrali 10 handicapovaných žen, které musely překonávat různé adrenalinové výzvy, při kterých si často sáhly až za hranice svých možností. Bojovaly ale jako “lvice”, aby pro děti – alias “lvíčata” pomohly získat finance. Projekt Lvice 2020 je ve své podstatě unikátní seriál s prvky reality show. Deset žen, které se dříve neznaly, vytvořilo fungující tým. Aby v náročných disciplínách se svými handicapy uspěly, musely si vzájemně pomáhat. Ostatně pod tíhou filmování a kamer i následné medializace je čekaly nevšední adrenalinové úkoly. Se svými handicapy se musely vypořádat například při boxu, lezení po horolezecké stěně, surfování nebo výškových pracích na vozíku.

V projektu měla svůj handicap nejkratší dobu Kateřina Honzíková

Jednou ze lvic byla i právnička Kateřina Honzíková. Projektu Lvice se zúčastnila krátce po operaci amputace nohy, v době, kdy se teprve začínala sžívat s protézou. Ve svých 43 letech podstoupila amputaci pravé nohy nad kolenem. Vrozené cévní onemocnění už nebylo možné dále léčit a po mnoha letech postupného zhoršování stavu byla amputace jedinou možností, jak znovu žít plnohodnotný život.

Kateřina Honzíková během jedné z akcí v projektu Lvice

Kateřina si nový život užívá, i když ještě stále chůzi na protéze zdokonaluje. Právě účast na projektu Lvice jí velmi posunula. Seznámila se s dalšími ženami, které již měly zdravotní handicap delší dobu, a to jí velmi posílilo. Nejvíce si v projektu užívala seskok padákem, který absolvovala samozřejmě bez protézy. A naopak nejtěžší disciplínou bylo lezení po horolezecké stěně. Byla totiž přesvědčená, že na lezení potřebuje všechny čtyři končetiny. Zvádla vylézt do úctyhodné výšky bez jedné nohy a přesvědčila se, že když člověk opravdu chce, dokáže “nemožné”.

Kateřina Honzíková ráda nosí sukně

Na Kateřině Honzíkové je velmi sympatický její přístup k životu i k samotnému handicapu

Kateřina se nesnaží protézu nijak skrývat a tvrdí, že amputace je pouze kosmetická vada. Podle ní především nutné umět situaci přijmout. Úmyslně nosí sukně, aby protéza byla vidět a lidé zbytečně nepřemýšleli, co má za menší problém s chůzí.

Je to až neuvěřitelné. Pouhý rok a půl po amputaci chodí velmi jistě a usmívá se tak, že by mohla pozitivní energii rozdávat. Právě teď se učí nově žít s protézou, která jí dovoluje dělat mnoho věcí, které dříve s onemocněním nemohla – například cestovat nebo plavat. Ostatně spolu s dalšími ženami z projektu Lvice se rozhodly, že společně i nadále budou provozovat aktivity, do kterých by se před projektem Lvice neodvážily pustit. Například jachting nebo potápění.

Spustit audio