Kateřina Tučková o novém románu Bílá Voda: Většina postav je inspirována skutečnými osobami

6. červen 2022

Na nový román spisovatelky Kateřiny Tučkové čekali čtenáři celých deset let – tolik uplynulo od vydání její předchozí, velmi úspěšné knihy Žítkovské bohyně (2012).

Mezitím však autorka stihla – kromě toho, že dvakrát kompletně přepsala téměř sedmisetstránkový rukopis – mnoho dalších zásadních věcí, a to jak v profesním životě (vedení tří ročníků festivalu Meeting Brno, uvedení divadelní hry Vitka, publikace Fabrika: Příběh textilních baronů z moravského Manchesteru, 2014, ad.), tak i v osobním – stala se maminkou dvou dětí.

Nový román Bílá Voda, který vyšel v nakladatelství Host, dostal název podle stejnojmenné obce na česko-polském pomezí, kde byly po Únoru 1948 internovány řádové sestry v rámci takzvané „Akce Ř“, jejímž cílem byla likvidace ženských řeholních společenství.

Spisovatelka vypráví příběh v mnohovrstevnaté struktuře časových i dějových linií, v nichž se prolínají skutečné historické události s fiktivními motivy a postavami.

Jak autorka uvádí v rozhovoru, většina postav v románu je více či méně inspirována skutečnými osobami, jež čtenář znalý církevních dějin může snadno odhalit: například Leopold Plojhar, vlastním jménem Josef Plojhar, neblaze proslulý katolický kněz. Za 2. světové války vězeň v koncentračním táboře Dachau, poté aktivní člen KSČ, do roku 1968 ministr zdravotnictví, kariérista, schopný pro svůj prospěch obětovat kohokoli, zbabělec, těžký alkoholik pronásledovaný svými démony… Přes svůj dramatický životní osud je však v románu Bílá Voda spíše okrajovou postavou.

Hlavní je sestra Evarista, příslušnice fiktivního řádu Anežčiných panen, která byla za totality tajně vysvěcena na katolického kněze. Kateřina Tučková se nechala inspirovat životem Ludmily Javorové (narozené v roce 1932), jediné české ženy-kněze v katolické církvi, která se svého kněžství nikdy nevzdala, ani poté, co jí byl po roce 1989 výkon kněžské služby oficiálně zakázán nejvyššími církevními hodnostáři.

Bílá Voda Kateřiny Tučkové vyšla v nakladatelství Host
autor: Eva Schulzová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.