Když pravidla určuje příroda. Unikátní prales v Bílých Karpatech ukazuje, že les zásah člověka nepotřebuje

25. červenec 2019

Prales Javorina v Bílých Karpatech slaví jedenáct od prohlášení za takzvané bezzásahové území.

Prales v Bílých Karpatech, to je od roku 2008 národní přírodní rezervace Javorina. Bezesporu nejcennější část tohoto moravského pohoří o rozloze 165 ha je pod vrcholem Velké Javořiny, tedy nejvyšší hory Karpat. V takto označeném prostoru rostou stromy a další rostliny podle pravidel, která určuje příroda, nikoliv člověk. Odborně se tomu říká bezzásahové území.

Javorinský prales se přírodními zákony řídí už více než jedno století. Rozhodli to tak páni z Lichtenštejnů, kteří ho v té době vlastnili. Les v nadmořské výšce místy až 935 m byl těžko dostupný. Těžba dřeva v něm byla velmi obtížná a nebezpečná. Proto ho Lichtenštejnové na začátku minulého století vyhlásili pralesní rezervací a jeho další vývoj nechali na přírodě. Drsné horské klima vyhovovalo listnatým stromům.

Už 170 let se tam setkávají bratři. Horám s tváří anglického parku vévodí Velká Javořina

Velká Javořina

Velkou Javořinu proslavily především Slavnosti bratrství Čechů a Slováků.

Vznikl přirozený bukový les a uchytily se v něm také javory nebo jasany. Stáří některých stromů lesníci odhadují až na dvě stě let. Javorinský prales je podle nich jednou z nejzdravějších lokalit u nás. Jsou v ní vzácné a chráněné rostliny i řada druhů ohrožených živočichů. Přírodě prospívá, když jí do pracovního procesu nezasahuje člověk. Ani padlé stromy pro ni nejsou překážkou. Třeba mohutný kmen, ten se časem úplně rozpadne a nic po něm nezůstane.  Nejrychleji to umí buk.

Na dalším vývoji pralesa v rezervaci Javorina v Bílých Karpatech se dál podílí příroda, ale jeho proměna není úplně bez lidské pozornosti. Lokalita je pro ochránce přírody, jak říkají, něco jako živá laboratoř. Pozorují, co se děje s vegetací v průběhu celého roku. Každých deset let zjišťují stav a počet všech stromů. Zdravých, padlých i nových a sledují průběh regenerace lesa. 

O tuto úchvatnou podívanou nejsou ochuzeni ani turisté. Rezervací vedou tři turistické trasy, červená, modrá a zelená. Mimo tyto značené cesty se sice chodit nesmí, v pralese platí přísný zákaz volného pohybu. Ale i na určených stezkách je možné narazit na překvapení. Někdy jsou zavalené kmeny padlých stromů.

Odumřelé dřeviny ovšem nejsou úplně bez života. Často na nich rostou vzácné rostliny a taky se v nich usadí většinou chránění a velmi vzácní brouci či jiní drobní živočichové, kteří jsou součástí úchvatného a přirozeného procesu proměny pralesního prostředí. Zřejmě i díky tomuto originálnímu představení má prales pověst tajuplného místa.

Přírodovědci i ochránci přírody jsou si jistí tím, že pokud rezervaci Javorina nepostihne nečekaná kalamita, vydrží navěky. Před kůrovcem je chráněný, neroste v něm totiž jediný smrk.

Spustit audio

Související