Když si pořizujete hrubosrstého psa, počítejte s nutností pravidelného trimování

13. březen 2021

Zjednodušeně řečeno, trimování je mechanické odstraňování staré odumřelé srsti, aby uvolnila místo nově vyrůstajícím chlupům. Bez něj se mění kvalita srsti a ta už neplní svou funkci chránit psa např. před promoknutím.

Vedle hrubosrstých plemen se trimují také španělé. Podle Evy Durasové, majitelky jednoho z plzeňských psích salonů, je možné psa trimovat i doma, majitel se to ale musí nejdřív naučit: „Trimovat bychom měli po srsti. Začátečníci mívají pocit, že jen trimují a trimují a žádný výsledek není vidět, přestože je vedle pejska hromada chlupů. Poradí jim v salonu pro psy, a také pomohou s výběrem trimovacích nástrojů.“

Doba pro první trimování přichází s línáním štěněte. „Některé začne línat ve čtyřech, jiné v pěti a další až v sedmi měsících, je to individuální. Pokud majitel psa pravidelně češe, zvíře trimování líp snáší. Když někdo do salonu přivede štěně bez předchozího domácího zásahu, je to pro ně nepříjemné a trochu se ošívá. Z kožichu se ale vytahují uvolněné chlupy, takže to nebolí,“ dělí se o zkušenosti Eva Durasová.

Jak často trimovat

V jejím salonu jsou nejčastěji trimovanými psy hrubosrstí jezevčíci a teriéři. Paní Eva doporučuje pejskařům, kteří své mazlíčky trimují sami, občas navštívit i psí salon: „Je dobré nechat pejska v salonu přibližně jednou za čtyři měsíce profesionálně dotrimovat. Jestliže je majitel šikovný, stačí jednou za půl roku.“ Kdo veškeré trimování přenechává odborníkům, měl by psa do jejich rukou svěřit v závislosti na stavu srsti vždy po dvou až čtyřech měsících.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.