Knedlíkové omelety
V receptech našich babiček se budeme věnovat knedlíkům, které, třeba jako svíčkovou, považujeme za typicky české jídlo. Jestli tomu tak je a jak připravit knedlíkovou omeletu, se dozvíme.
- na 1 omeletu: 3 plátky houskového knedlíku
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- sůl
- sádlo na smažení
- kousek klobásky
- ½ cibule
- petrželka nebo šnytlík
Knedlík nakrájíme na drobné kostičky. V misce rozšleháme jedno vejce s jednou lžící mléka a špetkou soli. Na pánvi rozehřejeme tuk (ne moc), vlijeme rozšlehané vejce a jakmile začne tuhnout, nasypeme na omeletu knedlíky, urovnáme do plochy a lehce osmažíme. V hrnku rozšleháme druhé vejce rozšlehané s mlékem a solí, nakrájenou klobáskou a nasekanými bylinkami. Zalijeme s ním knedlíky a dopečeme. Podáváme s nakládanou červenou řepou nebo s kyselou okurkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.