Kočičí předení se z českých domácností ozývá stále častěji

27. srpen 2015

Obliba koček prudce roste. Je to prý i díky sílícímu angloamerickému stylu života. A také proto, že lidé se nechtějí příliš vázat ke svým příbytkům. Tráví hodně času v práci, mají hodně zájmů, cestují, často žijí tzv. single.

Pro takový styl života se pes nehodí. Kočka má přece jen menší nároky na společně trávený čas s člověkem. Poradí si.

Byznys s jídlem a jinými radostmi pro psy se v posledních letech drží na stejné úrovni. Ten pro kočky roste. Ze sedmi miliard korun, které Češi loni utratili za krmivo a dobroty pro zvířata v domácnostech, vykazuje právě jídlo pro kočky růst, a to o sedm procent.

A pozor. Lidé nešetří ani na kočičích radostech. Třeba kočičí drogy prý kočky milují. Můžete jim dopřát kozlík nebo šantu kočičí. Po přičichnutí k této rostlině se kočka chová jako rozradostněný blázen. Ale to už ostatně věděli staří Egypťané.

Zatímco na člověka a další savce má tato bylina jen minimální účinky, pro její působení na kočky se jí někdy přezdívá „kočičí kokain“. Ve volné přírodě se kočky v porostu šanty válejí, trhají a kousají listy a nakonec se svinou do klubíčka. Toto chování vyvolává nepetalakton, který se uvolňuje do vzduchu a který kočky vdechují. Šanta je pro kočky neškodná, nemá vedlejší účinky a není návyková.

Pardubická veterinární lékařka Ludmila Svobodová pěstuje dokonce šantu kočičí na zahradě. Kočky (i sousedovy) se v záhoně rády válí, takže úroda je částečně poničená.

Módní kočičí plemena

Veterinární lékařka Ludmila Svobodová se setkává stále častěji s bezsrstými kočkami sfinx. Tyto kočičí „naháče“ si pořizují lidé, kteří nechtějí mít doma nepořádek nebo se bojí alergií. Tyto kočky jsou prý velmi přítulné a rády se chovají a vyhledávají kontakt s člověkem. Jediný náznak srsti nebo spíš jemného chmýří je u kočky sfinx patrný na obličeji, uších, tlapkách, zádech a ocase.

V čem tedy spočívá její kouzlo?

Bezsrsté kočičí tělo je velmi příjemné na dotyk. Napnutá kůže je na omak naprosto hladká, a přestože kočka nepůsobí na pohled nijak přítulně, hladit ji vydržíte celou noc. Neměli byste ale zapomenout, že kočka sfinx má stejně citlivou kůži jako člověk, a je tedy velmi citlivá na popáleniny a prochladnutí.

Kočičí uši a péče o ně

Pokud si všimnete, že si vaše kočka škrábe uši a má je citlivé, může v nich mít roztoče. Ty nejčastěji způsobují onemocnění zevního zvukovodu kočky. Říká se tomu ušní svrab. Stačí velmi malé množství těchto parazitů, aby uši začaly svědit a vytvořil se známý tmavý ušní maz, připomínající kávovou sedlinu.

Útulek pro kočky Kocour Felix v Klecanech

Ušního svrabu se běžným čištěním uší nezbavíte. Při prvních příznacích nemoci musíte vyhledat pomoc veterináře. Ten vám pro kočku předepíše speciální antiparazitární přípravek. Současná nabídka takových produktů je široká. Nejčastější jsou přípravky, které aplikujeme do kočičích uší. Léčba trvá po dobu nemoci a často i po odeznění příznaků. Pokud je nemoc v pokročilé etapě, je nutno podávat kočce určená antibiotika.

Kočka může svrabem nakazit i další zvířata v domácnosti, proto je potřeba je přeléčit. Svrab se mezi kočkami a psy může rozšířit pouhým setkáním s infikovaným zvířetem. Rozšiřují ho i odlupující se stroupky z uší a ušní maz, ve kterém najdeme roztoče. Ale nemoc je daleko častější u koček než u psů.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.