Koka sušenky
Dnes s apetýtovým receptem zamíříme do voňavé pražírny kávy, kde ji pro kávové gourmety čerstvě praží a servírují porotci baristických soutěžích. To vše v půvabné (a možná nejmenší) znojemské uličce.
Svůj kavárenský sen si tady plní Marek Knopp. Můžete se tady v kurzech dokonce naučit obrázky, které se malují do mléčné pěny. A co si k tomu všemu dát dobrého? Křehké koka sušenky, které milují děti i dospěláci.
Pište si recept na bezlepkové a bezlaktózové vegan sušenky!
Budete potřebovat:
- 100g kokosového másla
- 100g kokovity (směs rostlinných olejů s příjemným kokosovým aroma, lze koupit ve zdravé výživě ve sklenicích)
- 100g třtinového cukru
- 200-230g směsi bezlepkových mouk
- 1 kávovou lžičku bramborového škrobu
- 1 polévkovou lžíci rumu
- 1 vejce
- 3 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
- skořici
- špetku soli
Postup:
- Trochu mouky (asi 30g) si dejte stranou, všechny ostatní suché suroviny smíchejte.
- Vytvořte ve směsi důlek a do středu nalijte povolené (ne horké) máslo a směs olejů s kokosem, vejce. To vše postupně promíchávejte se sypkými surovinami.
- Podle savosti mouky přidejte nebo nepřidávejte zbytek mouky.
- Z těsta připravíme kuličky, které následně vypracujeme do placiček.
- Sušenky pečeme při 180 stupních 11-16 minut.
A pokud nepatříte ke kavárenským povalečům, vydejte se na výlet do Národního parku Podyjí. Nádherný je výlet z Popic přírodou kolem Dyje na vinici Šobes. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz
Související
-
Mrkvový dort
Co je lepší: káva, nebo víno? Sklenka nebo šálek? V podniku, kam vás vezmeme na rozhlasový výlet, našli balanc a podle něj i podnik v historickém centru Znojma pojmenovali.
-
Špenátové palačinky
Na výlet i pro recept jsme se tentokrát vydali do Čejkovic. Připravte si s námi výborné špenátové palačinky!
-
Borůvkový koláč
Před tím, než se pustíte do dnešního receptu z Apetýtu, musíte si zajít do lesa, případně na trh.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.