Kolem kostela v Ústí nad Orlicí vzniká klidová zóna

1. srpen 2015

Své ovoce nese velmi dobrá spolupráce římskokatolické církve a města Ústí nad Orlicí. Spojení náměstí s dolní částí města má směřovat přes farní zahradu kostela Nanebevzetí panny Marie. Tu jim dala církev na 20 let bezplatně do užívání.

Ovšem nejedná se pouze o spojení nějakou obyčejnou cestou. Vzniknout má klidová zóna,ve které si návštěvníci prohlédnou kapli ze 17. století, posedí na lavičkách ve stínu vzrostlých stromů, zastaví se u lapidária a sejdou kolem fontány až k Roškotovu divadlu. Celá realizace má několik fází, z nichž dvě jsou už u konce.

Děkan farnosti Vladislavem Brokešem nám prozradil, že v první etapě byla opravena střechy kostela. Druhá etapa byla dokončená v minulém roce a jednalo se o opravu opěrné zdi kolem zahrady. Tyto dvě části stály 26 milionů korun a přispěli na ně (hlavně na střechu kostela) i farníci.

Opravená zeď na farní zahradě kostela Nanebevzetí panny Marie v Ústí nad Orlicí

A nyní se začne pracovat na samotné revitalizaci zeleně ve farní zahradě. Jsou tam skutečné skvosty, které budou do dvou až tří let dostupné veřejnosti.

Farní zahrada

První, co zaujme v zahradě, jsou povalené náhrobní kameny, protože dříve tu byl městský hřbitov. Musely být odklizeny od opěrné zdi hřbitova při její opravě. V budoucnu by z nich mohlo být lapidárium. Uprostřed zahrady je velký litinový kříž s Kristem, který by si zasloužil také renovaci, a za ním je sloup se svatou Trojicí, který má opravu už přislíbenou.

Náhrobní kameny do lapidária na farní zahradě kostela Nanebevzetí panny Marie v Ústí nad Orlicí

Nedaleko nich stojí velká kaple ze 17. století, ve které by mělo být moderně ztvárněné tajemství života. Kaple by měla být stále otevřená a nabízet potřebným lidem ztišení.

Ve spodní části zahrady, která se prudce svažuje k silnici, budou schody a před nimi fontána. Právě tady bude průchod ven a nebude jediný. Plánuje se ještě jeden a ten by měl být pro maminky s kočárky a vozíčkáře, tedy bezbariérový.

Dvě etapy už jsou zrealizované a teď se čeká hlavně na finance pro revitalizaci zeleně, opravu kaple, schodů a průchodů do dolní části města Ústí nad Orlicí. Děkan Vladislav Brokeš věří, že klidová zóna na farské zahradě bude zpřístupněna do dvou, nejdéle tří let a to všem, kteří milují klid, ztišení a zeleň.

autor: BAL
Spustit audio