Konečně jsem dostala normální roli. Už ze mě nebudou trčet chlupy, těší se Yvetta Blanarovičová

19. září 2023

Zanedlouho oslaví významné životní jubileum. Čarodějnice z pohádky o Jasněnce, nezapomenutelný čertík z Princezny ze mlejna, ale také zpěvačka a dáma, která pomáhá dětem z dětských domovů a sociálně slabých rodin.

Yvetta Blanarovičová je v povědomí veřejnosti zapsaná víc jako herečka, ale dříve začala studovat zpěv a housle. „Dnes už bych asi nic nezahrála. Nejsem ani moc sólový hráč, i když nějaké předpoklady tam byly.“

S režisérem Zdeňkem Troškou se herečka setkala poprvé na konkurzu na pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci. „Hned v maskérně mě docela bavilo se nějak znetvořovat. Pak jsem zjistila, že i Zdeňka Trošku tím bavím.“ Svěřil jí roli čarodějnice Černavy. Její čarodějnickou mámu ztvárnila Helena Růžičková.

„Helena mě přijala hned, jak mě uviděla. Už o mně věděla z divadla, což mě překvapilo. Mám krásné vzpomínky jak z natáčení, tak na ni jako na člověka. To bylo neuvěřitelně historek. Škoda, že jsem tenkrát neměla žádný záznamník.“

Normální pohádková role na obzoru

„Jsem malej, ale šikovnej“ – věta, která zlidověla, pochází z pohádky Princezna ze mlejna. „Zdeněk Troška mi zavolal, že bude točit další pohádku a těšila jsem se, že mi nabídne třeba královnu. Ale on ne, že čerta. Opravila jsem ho, že čertici a on, že ne, že čerta. Zoufale jsem vykřikla, proč mi dává mužské role. ‚Nenajdu tady většího trotla, než jsi ty,‘ řekl a na tu větu se nedá zapomenout,“ usmívá se.

Teď se však blýská na nové časy. „Dostala jsem nabídku na normální roli. Jde opět o pohádku, ale už na mě nebudou trčet žádný chlupy. A víc zatím neprozradím. Je taková zvláštní doba, takže pokud nestojím před kamerou a nemám podepsanou smlouvu, tak o tom radši nemluvím. Protože točit jsme měli už loni. Tak uvidíme,“ usmívá se tajemně.

La Sophia

Yvetta Blanarovičová také pomáhá. Její nadace La Sophia se věnuje dětem ze sociálně znevýhodněných rodin a dětských domovů. Cílem je rozvíjení jejich nadání a talentu. Do soutěže se může přihlásit každý, kdo splňuje věkovou hranici 7 až 18 let a projde výběrovými koly.

„Rozšířili jsme to už i na mezinárodní pole. Za patnáct let existence máme 62 dětí na konzervatoři, což je úžasné. Na konci se koná galakoncert. Nedávno se tak moc povedl, že jsem si uvědomila tu radost a že vlastně jestli mám dělat v této branži a mám mít známý ksicht, tak je to možná proto, abych získávala peníze do toho nadačního projektu a nesklonila hlavu, když eventuálně někdo řekne, že ho to nezajímá.“

Jak říká netalentovaným dětem, že se mají vydat jinou cestou a jak pracuje s těmi méně talentovanými? Uškodila jí v něčem role čertíka do budoucna a proč po pár dnech natáčení žádala o přeobsazení? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Alex Mynářová a Yvetta Blanarovičová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.