Kopec Ďábel ležící u obce Petrov jižně od Prahy je geometrickým středem Čech

28. listopad 2016
Česko – země neznámá

Vrch Ďábel se nachází jižně od Prahy u obce Petrov a představuje geometrický střed Čech. Znamená to, že na hranice se sousedními státy je to na sever, na jih i na západ stejně daleko – 105 kilometrů.

„Označený je cedulí, na které je mapa České republiky a kružnice. Ta se dotýká hranic sousedních států,“ říká kronikář Petrova Otakar Vorel. Když se tedy na kopec v nadmořské výšce 398 metrů nad mořem postavíte a otáčíte se kolem dokola, kružnice se dotýká hranic s Polskem, Německem a Rakouskem. A samozřejmě i s Moravou.

Od vrchu Ďábel byste tak směrem na sever došli po 105 kilometrech na hranice s Německem u města Oybin, severovýchodně do polské oblasti Orle a na východ k Moravě, konkrétně k Přibyslavi. A směrem na jih pak do rakouského města Rottal.

Kopec Ďábel se nachází v přírodním parku s výstižným názvem Střed Čech. Na východní straně kopce, kam většinou člověk přijde po jedné ze dvou možných cest, je odpočívadlo a informační cedule a je odtamtud krásný výhled.

Za tím nejzajímavějším místem je ale potřeba pokračovat do zalesněné části kopce po cestě ze starých panelů. Na jejím konci je oplocený areál s vodohospodářským objektem. Okolo něj vede z pravé strany vyšlapaná cestička, která nás dovede asi po 200 metrech k místu, kde se nachází geometrický střed Čech.

Samotný vrch Ďábel byl kdysi pastvinou, ale v 18. století ho naši předci zalesnili. Podle kronikáře Petrova Otakara Vorla nemá tohle zajímavé jméno podle ďábla nebo pekla, jak by se mohlo zdát.

Vrch Ďábel je geometrickým středem Čech

„Mělo by se říkat hora Davelská od slova dávati. Ve středověku byl v Davli jistý strážce, který hlídal pohyb na řece Vltavě a Sázavě a v případě nebezpečí přijížděl právě na tento kopec a ohněm dával znamení o blížícím se nebezpečí,“ vysvětlil kronikář Vorel.

autor: duch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.