Kopec na Klatovsku zdobí překvapivě replika zříceniny irského panství

15. duben 2016
Česko – země neznámá

Česko - země neznámá je nejen název našeho pořadu, ale také v praxi neustále potvrzovaná skutečnost. Věděli jste například, že se u nás dá obdivovat středověká zřícenina irského hradu Ballymotte? Dá. Zdobí Prašivický kopec nad Nalžovskými Horami na Klatovsku. Dnes už spíš zřícenina zříceniny.

Prašivický les nedaleko města Nalžovské Hory ukrývá věrnou kopii opravdu hodně vzdáleného irského rodového sídla hradu Ballymotte. Nechal ji tu postavit hrabě Taaffe už v roce 1840. Vlastně z manželského zoufalství. Jeho žena byla Irka a stále teskně toužila po rodné zemi. Několikrát se dokonce pokusila tehdejší Rakousko-Uhersko opustit. Marně.

Aby si ji hrabě udržel doma, vymýšlel všechno možné až po bizarní nápad, který i zrealizoval. Nechal na kopci svého tehdejšího panství postavit dokonalou kopii rodového panství své ženy. Tenhle příběh dávno odnesl čas. My tu dnes díky hraběti můžeme obdivovat kousek Irska.

Kolem zříceniny rostou mohutné listnaté stromy jako například duby, takže dojem vzdálené ostrovní země je o to věrnější. Replika se ponechává svému osudu, a tak se umělé torzo dál přirozeně rozpadá a zarůstá.

Irský hrad hlídá kamenný drak a želva

Kamenné věže a hradby za téměř 200 let, co tu umělá zřícenina stojí, pokryly mechy a lišejníky. Vlastním odhadem tak stáří hradu alias zříceniny nepoznáte. Nebýt tu nenápadná cedulka Klubu českých turistů, že se jedná o repliku hradu.

Současná podoba hlavy draka.jpg

Kopie irského hradu ale není to jediné, co můžete na Prašivickém kopci obdivovat. V minulosti tu neznámý lidový umělec upravil obrovský žulový balvan do podoby obří dračí hlavy. Jde o lákadlo hlavně pro dětské návštěvníky.

Jejich pozornosti určitě neujde ani obří želva a další zajímavosti. Do Prašivického lesa, dříve lesoparku, je to z města Nalžovské Hory pěšky asi kilometr. Pod kopec se dá dojet autem.

autor: Pavel Halla
Spustit audio